Home

Dag van de vertalers en tolken

30/09/2018
Dag van de vertaler
Brussel Onthaal en het Brusselse onderzoekscentrum BIAL van de VUB (Vrije Universiteit Brussel) werken aan een betere communicatie met nieuwe asielzoekers. Hun project krijgt dit jaar subsidies van Fedasil.

30 september is de Internationale dag van de Vertaler. Aangezien Fedasil vaak een beroep op vertalers en tolken, zetten we vandaag graag een project in de kijker.

 

Eén van de projecten waaraan Fedasil dit jaar subsidies geeft, is een project van het sociaal vertaalbureau van de vzw Brussel Onthaal in samenwerking met het Brusselse onderzoekscentrum BIAL van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Het project wil de communicatie met asielzoekers tijdens hun intake verbeteren. Dit doen ze door specifieke vormingen aan te bieden aan  vrijwillige tolken maar ook door taalhulpmiddelen te ontwikkelen in verschillende talen: dat kan gaan van terminologielijsten opstellen in verschillende talen tot het vertalen van audio-opnames.

 

Zo namen verschillende bewoners uit de opvangcentra van Fedasil in Jodoigne en Sint-Truiden deel aan een workshop waarbij zij in hun moedertaal animatiefilmpjes inspraken over het belang van vaccinaties. Met deze filmpjes kunnen onze artsen en verplegers nieuwe asielzoekers nog beter informeren.

 

De resultaten van het project  worden gebundeld in een praktische leidraad en een eindrapport, die worden voorgesteld op een studiedag in december.