Home

Covid-19: testen in het aanmeldcentrum

27/04/2020
Fedasil aanmeldcentrum
Fedasil test nieuwkomers in het aanmeldcentrum op Covid-19.

Fedasil volgt daarmee de aanbevelingen van Sciensano, het wetenschappelijk instituut voor volksgezondheid, dat het advies gaf om alle nieuwkomers (ouder dan 6 jaar) in een collectieve residentiële structuur (zoals ook daklozencentra of gevangenissen) te testen op Covid-19.

Vrijdag 24 april werden de eerste 6 nieuwkomers getest door het medisch personeel van het aanmeldcentrum (het Klein Kasteeltje in Brussel).

De test (een keeluitstrijkje) staat toe om te bekijken of de persoon besmet is op het moment van de test. De resultaten van deze test zijn binnen de 48 uur gekend. Indien de persoon positief heeft getest, wordt hij of zij verhuisd naar het medische gedeelte van het aanmeldcentrum: blok E, waar bedden beschikbaar zijn om in isolatie te verblijven. Een tweede test bij de nieuwkomers vindt plaats op dag 5.

In afwachting van de test verblijven alle mensen die symptomen vertonen ook in blok E (in isolatie) en de asymptomatische personen in gewone kamers.

Daling van de instroom

Sinds 7 april heeft Dienst Vreemdelingenzaken de registraties van asielaanvragen hernomen (enkel door middel van een digitaal systeem op afspraak). De instroom is sterk gedaald.

Na een eerste opvang in het aanmeldcentrum (van minimum 7 dagen), en enkel indien men geen enkel teken van ziekte vertoont, worden de asielzoekers naar een opvangcentrum gestuurd. Dit gebeurt enkel naar nieuwe opvangcentra (op dit moment Sijsele en Marcinelle).