Home

Corona: extra maatregelen

27/03/2020
Bewoners zullen voortaan het centrum niet meer kunnen verlaten na 19u ’s avonds.

Sinds de start van de coronacrisis neemt het opvangcentrum in Arendonk – net zoals alle opvangcentra in België – verregaande maatregelen op vlak van preventie en hygiëne, dit zowel voor de asielzoekers als voor het personeel. Verplaatsingen, zowel binnen als buiten de opvangcentra, worden tot een minimum beperkt. Externe bezoekers en vrijwilligers komen niet meer  en activiteiten werden van bij de start geannuleerd. Onze medische diensten kijken extra toe op de gezondheid van de bewoners en er zijn ruimtes voorzien om personen met eventuele ziektesymptomen apart te plaatsen.

Extra maatregelen

Sinds donderdag 26 maart zijn er enkele nieuwe striktere regels van toepassing.

  • Bewoners zullen het opvangcentrum dagelijks niet meer kunnen verlaten na 19u.
  • Vanaf maandag 30 maart mogen bewoners niet meer zelf koken. Op die manier voorkomen we dat zij regelmatig naar de winkel gaan.
  • Het personeel gaat voortaan naar de apotheek voor onze bewoners.
  • Elke bewoner die het centrum buiten gaat, wordt geregistreerd en uitdrukkelijk naar de reden van verplaatsing gevraagd (werk, winkel, dringende medische reden, …).
  • Ons personeel zal toezicht houden aan de bushalte om ervoor te zorgen dat er nooit meer dan  5 personen staan en zij de nodige afstand bewaren.
  • Ontspanning is enkel nog mogelijk binnen het terrein van het opvangcentrum, en met respect voor de regels (afstand houden,..).

Al deze maatregelen gelden tot nader te bepalen datum en kunnen worden aangepast in functie van de omstandigheden.

Sensibilisering

Onze bewoners worden intensief en herhaaldelijk geïnformeerd over alle maatregelen en dit in 12 verschillende talen. Per taalgroep zetten we contactpersonen in die als brugfiguur dienen bij deze sensibilisering. Voor onze bewoners gelden dezelfde regels als voor alle inwoners van ons land. Uiteraard zullen de medewerkers van het opvangcentrum er nauwlettend op toezien dat de bewoners deze maatregelen naleven. Op die manier doen we er alles aan om aan de bezorgdheden van de buurt tegemoet te komen.