Home

Bewoners bouwen mee aan nieuwe klaslokalen!

23/08/2021
In Herent werden in de maand juli twee nieuwe klaslokalen opgetrokken in een project van Maggie Program vzw, Jobroad en HIVA. 7 bewoners van ons centrum hebben er gedurende twee weken geholpen bij het optrekken van de verstevigde tenten.

Het project begon met een selectie van de deelnemers door Jobroad. Hiervoor werden bij ons in het centrum selectiegesprekken gehouden waarop geïnteresseerde bewoners zich konden melden. Na hun selectie kregen ze een dag spoedcursus Nederlands bij ons in het centrum en een technische opleiding van twee dagen bij het bedrijf Verona.pro in Tielt. Helemaal klaargestoomd vlogen ze er de twee laatste weken van juli in. Tijdens deze twee weken werden de verstevigde tenten gebouwd door Maggie Program vzw, een organisatie die al veel ervaring heeft met het plaatsen van de zgn. maggie tent, vooral in vluchtelingenkampen en ontwikkelingslanden. Deze keer werden twee tenten gebouwd in in basisschool De Kraal te Herent die zouden gebruikt worden als nieuwe klaslokalen komend schooljaar. Samen met een groep Nederlandstalige vrijwilligers en architecten gingen onze bewoners aan de slag.

Het was echter meer dan bouwen alleen. Alles kadert binnen een project van Jobroad en HIVA dat wil nagaan hoe asielzoekers beter naar de reguliere arbeidsmarkt geleid kunnen worden. Ook wij merken namelijk dat de talenten, ervaringen en motivatie van mensen al te vaak onderbenut blijven tijdens hun verblijf in een opvangcentrum. De waarde van werken ligt niet enkel in een maandelijks loon maar vooral in het versterken van sociale netwerken, het leren van de taal, een bezigheid hebben overdag, ... Alles is beter dan 24 op 7 in het opvangcentrum te blijven!

Als klap op de vuurpijl bezocht staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdy, de site en kregen de bewoners de kans om even met hem te praten. Het toont het belang van dergelijke projecten en is een leuke erkenning voor het werk van, onder andere, onze bewoners! Afgaande op hun reacties waren het alvast twee super toffe en leerrijke weken! De komende maanden zullen de deelnemers trouwens verder begeleidt worden door Jobroad naar werk toe, in de hoop dat ze hun talenten ergens verder kunnen ontwikkelen.