Home

Asielzoekers helpen mee met de oogst

15/05/2020
Een aantal bewoners uit de opvangcentra helpen als seizoenarbeiders op het veld.

De coronacrisis zorgt voor een dreigend personeelstekort in de land- en tuinbouw omdat er te weinig seizoenarbeiders zijn en dat terwijl de vraag naar werkkrachten stijgt.

Nieuwe wetgeving

Fedasil en de VDAB werkten reeds geruime tijd samen in het kader van andere projecten en daarom werd de stap snel gezet om het mogelijk te maken dat bewoners van de opvangcentra kunnen helpen bij de seizoensarbeid.

Normaalgezien mogen enkel asielzoekers die vier maanden na het indienen van hun aanvraag nog geen beslissing hebben gekregen, werken. Een nieuw Koninklijk Besluit heeft het nu mogelijk gemaakt dat tijdens de coronacrisis mensen die hun aanvraag voor 18 maart 2020 deden, ook al mogen werken.

Helpende handen uit Arendonk

In Arendonk zijn twee bewoners van het opvangcentrum aan de slag in de land- en tuinbouw: Ana Rebeca uit Guatemala en Walied uit Egypte.

Ana Rebeca is reeds acht maanden in België. In Guatemala werkte ze in administratieve functies, maar dat hield haar niet tegen om het roer hier om te gooien en te helpen bij de pluk van tomaten: “Zo kan ik mijn dankbaarheid tonen aan België en hier bijdragen aan de economie. Door te helpen bij de tomatenpluk, ben ik bovendien niet de hele tijd aan het piekeren over mijn problemen en kan ik daarnaast geld sparen om mijn leven opnieuw op te bouwen.” Ook bij het werk op het veld is het erg belangrijk om de preventieve maatregelen tegen corona goed op te volgen zoals afstand houden, een masker dragen en vaak onze handen wassen.”

Nadat de sociaal assistente hem tipte, voelde ook Walied zich geroepen om een handje toe te steken: “In mijn thuisland was ik sociaal werker en hielp ik kinderen en ouderen. Ook later wil ik dit werk zeker terug oppikken. Momenteel help ik echter bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in graszoden. De sfeer op het werk is erg leuk en het is ideaal om Nederlands te leren.”

Meer lezen?

Asielzoekers kunnen terecht op onze website www.fedasilinfo.be waar ze uitleg kunnen vinden in 12 talen over de mogelijkheden om te werken als seizoensarbeider: www.fedasilinfo.be/nl/werken-land-tuinbouw

Focus|WTV maakte onlangs een reportage over bewoners uit het opvangcentrum van Poelkapelle die hielpen bij de oogst van prei en De Standaard schreef een artikel over de bewoners van het opvangcentrum van Heusden-Zolder die lokale boeren ondersteunen.