Home

9.300 Oekraïners doorverwezen naar huisvesting

17/05/2022
Registratiecentrum Heizel
Meer dan 41.000 Oekraïense vluchtelingen hebben in België een beschermingsattest gekregen. 23% vroeg bij Fedasil naar tijdelijke huisvesting.

Tussen 10 maart en 13 mei heeft de Dienst Vreemdelingenzaken 41.217 attesten ‘tijdelijke bescherming’ afgegeven. 23% van de vluchtelingen (9.303 personen) werd door het Fedasil-team doorverwezen naar huisvesting in de verschillende gemeenten van het land.

Na een piek in maart lijkt het aantal registraties van Oekraïense vluchtelingen gestabiliseerd op ongeveer 350 per dag. 1/3 van de mensen geeft aan nood te hebben aan huisvesting.

Het registratiecentrum op de Heizel (Brussel) is momenteel open van maandag tot vrijdag, van 8.30 uur tot 16.00 uur.

Uitgebreide cijfers

Statbel (het Belgische Statistiekbureau) publiceert voortaan een dashboard met uitgebreide cijfers over de vluchtelingen uit Oekraïne. U vindt er informatie over het profiel van de vluchtelingen, maar ook over de oriëntatie van Fedasil  naar de gemeenten.

De federale overheid en de regio’s communiceren volop naar de Oekraïense vluchtelingen en lokale overheden, via verschillende communicatiekanalen (flyers, webinars, infolijn…). Meer info: info-ukraine.be, vlaanderen-helpt-oekraine, www.helpukraine.brussels en www.wallonie.be/fr/ukraine.

De gemeenten staan in voor de crisishuisvesting (voor een korte periode), de gewesten van ons land moeten voor duurzame huisvestingsoplossingen zorgen. België verwacht dat in totaal 78.000 vluchtelingen uit Oekraïne in ons land tijdelijke bescherming zullen vragen.