Home

2021, een bewogen en boeiend jaar!

31/12/2021
Het jaar zit er weldra op en we kijken terug naar alle mooie momenten.

Covid

Dit jaar werden we voor het tweede jaar op rij geconfronteerd met de Covid-crisis. Ons centrum kreeg te maken met een korte lockdown, maar gelukkig werd niemand ernstig ziek. Iedereen is zich blijven inzetten om een goede werking te garanderen. Hiervoor zijn we onder andere onze meer dan 40 vrijwilligers enorm dankbaar! Zij hielden heel wat activiteiten als de huiswerkklas, de Nederlandse oefengroep en de breiclub staande. Ook hebben een heel aantal bewoners van het centrum zich ingezet als vrijwilliger in de verschillende test- en vaccinatiecentra, waarvoor een dikke pluim!  

 

Kinderen en jongeren

Dit jaar heeft ons centrum voor het eerst in de opvang van niet-begeleide minderjarigen gezorgd. Deze jongeren zijn nu volop Nederlands aan het leren en gaan naar scholen in de buurt. Stilletjes aan acclimatiseren zij zich aan het Belgische leven.

Bij sommige families zijn er baby’tjes geboren, en de grotere kinderen kwamen vaak met mooie rapporten terug thuis; ze knutselden, dansten en sporten erop los tijdens de avondactiviteiten en zomerkampjes. Ook werd de speeltuin dit jaar ingehuldigd, waar de kinderen veel plezier aan beleefden.

 

Leren en integreren

Veel mensen leerden hun eerste woorden Nederlands, vonden hun eerste (studenten)job of vrijwilligerswerk in België, leerden fietsen of schrijven, of vonden hun weg naar verenigingen en activiteiten. Het buddy-project waarbij wij bewoners van het centrum koppelen aan mensen van de stad startte succesvol; minimum één keer per maand gingen de duo’s samen op uitstap, oefenden zij Nederlands en bouwden zij hun netwerk uit.

Al bij al was het een boeiend, leerrijk, uitdagend en mooi jaar! We wensen iedereen dan ook een hele mooie overgang naar 2022!