Home

Jabbeke

10.05.2023
In het opvangcentrum krijgen wij heel wat giften binnen. Deze zijn nodig, omdat wij niet alles zelf kunnen aankopen. Voor...
15.12.2022
De eerste asielzoekers kwamen aan in het noodopvangcentrum.

Nieuwsbrief Jabbeke

Wil u de elektronische nieuwsbrief van ons centrum ontvangen? Vul hieronder uw e-mailadres in.


Over het centrum

Sinds december 2022 organiseert het Nationaal Crisiscentrum, samen met de Civiele bescherming en Fedasil, humanitaire noodopvang voor asielzoekers in Jabbeke. Deze opvang kwam er als antwoord op het tekort aan opvangplaatsen in ons land.

De opvang gebeurt in de gebouwen van de Civiele Bescherming, gelegen op het terrein aan de Stationsstraat in Jabbeke. Het Nationaal Crisiscentrum neemt de coördinatie van deze tijdelijke opvang op zich, Fedasil staat in voor het operationele beheer van het centrum en vormt ook het eerste aanspreekpunt voor de buurt en de gemeente Jabbeke. 
In Jabbeke zullen voornamelijk gezinnen met kinderen worden opgevangen, allen personen die internationale bescherming hebben aangevraagd in ons land. In een eerste fase (december-januari) zullen er ongeveer 50 opvangplaatsen zijn. Wanneer de nodige voorbereidingswerken afgerond zijn, zal het aantal asielzoekers geleidelijk stijgen tot maximum 300. 
In tegenstelling tot reguliere opvangcentra van Fedasil, worden de bewoners niet in de gemeente ingeschreven, noch zullen de kinderen naar nabijgelegen scholen gaan. Enkel de meest dringende behoeften worden voorzien: onderdak, sanitair, medische opvolging. Van zodra het kan, vertrekken de bewoners naar een reguliere opvangplaats in het netwerk.

Een team van professionele medewerkers staat in voor een goede en veilige gang van zaken op de site van Jabbeke.

Nieuwsgierig naar het leven in het opvangcentrum?

Regelmatig komen er scholen en verenigingen uit de buurt op bezoek. Zij krijgen een rondleiding en kunnen kennismaken met de werking van het opvangcentrum. Voor kinderen en jongeren hebben we educatieve tools op maat. Zit u met vragen over het opvangcentrum, of hebt u interesse om eens een kijkje te komen nemen? Stuur ons gerust een mail.

Vrijwilligers & stagiairs

Het centrum kan rekenen op de hulp van vele vrijwilligers. Zij helpen bij de organisatie en begeleiding van groepsactiviteiten, ze geven taallessen, organiseren sport- of knutselactiviteiten en bieden ondersteuning bij het uitdelen van maaltijden of kledij. Ook interesse om af en toe een handje te helpen? Contacteer ons dan.

Giften

Hebt u nog kleding, speelgoed of andere spullen liggen, het centrum is altijd op zoek naar materiaal voor de bewoners. Neem eerst even contact met ons op, zodat we kunnen bekijken welke van deze spullen we kunnen gebruiken.

Contact

Noodopvangcentrum Jabbeke
Parkweg 1
8490 Jabbeke
info.jabbeke@fedasil.be 
0471 22 28 87
Facebookpagina: https://www.facebook.com/crisisopvangcentrumjabbeke