Home

Verzadiging van het netwerk: nieuwe noodmaatregelen

29/10/2008
De druk op het netwerk voor de opvang van asielzoekers houdt aan. Het merendeel van de opvangcentra heeft een bezettingsgraad van meer dan 100%. In deze crisissituatie neemt Fedasil bijkomende noodmaatregelen om een maximum aantal personen op te vangen.

Sinds meerdere maanden stijgt de bezetting in de opvangstructuren voor asielzoekers constant. Enerzijds zijn er meer aankomsten (momenteel meer dan 1.500 asielaanvragen per maand) en anderzijds daalt het aantal vertrekken. Hierdoor slaagt Fedasil er niet in om voor alle nieuwe asielzoekers een opvangplaats te vinden. Dit is het geval voor gemiddeld 50 personen per dag, maar soms loopt dit aantal op tot 100 en meer. Deze mensen zijn genoodzaakt om een slaapplaats te zoeken in een van de daklozencentra (die ook volzitten) of ze blijven op straat.

 

Fedasil neemt nog eens bijkomende noodmaatregelen om aan zoveel mogelijk personen een slaapplaats te kunnen geven. De opvangcentra doen al het mogelijke om hun opvangcapaciteit te verhogen. Rekening houdend met de beperkte logistieke, menselijke en budgettaire middelen werden ondertussen meer dan 150 extra plaatsen gecreëerd. Vandaag hebben de meeste opvangcentra een bezetting van meer dan 100%. In het volledige netwerk worden nu bijna 15.700 personen opgevangen.

 

Deze overcapaciteit is natuurlijk niet zonder gevolgen voor de personeelsleden en de opgevangen personen in de centra. Maar het is wel dank zij deze bijkomende plaatsen dat alle personen die zich aanmeldden op 27 en 28 oktober een bed voor de nacht hebben gekregen.

 

Fedasil onderneemt intussen ook nog andere acties. In de opvangcentra bouwen we de ‘huisvestingscellen’ verder uit, die mensen met een verblijfsvergunning (erkende vluchtelingen, geregulariseerden…) helpen bij het zoeken naar een woning. Het agentschap heeft sinds kort ook een "nachtasiel" ingericht in de sportzaal van het Klein Kasteeltje. Daar kunnen de mensen voor wie geen andere oplossing werd gevonden, de nacht doorbrengen. Fedasil zoekt ook naar nieuwe samenwerkingsverbanden om deze dringende humanitaire nood te kunnen lenigen en overweegt ook andere maatregelen te nemen, maar in deze situatie is er vooral nood aan lange termijnoplossingen en een aangepast budget.

 

Ook het personeel van Fedasil trekt aan de alarmbel en overhandigt een open brief aan minister Arena op 29 oktober 2008.