Home

Reïntegratiesteun in het land van herkomst wordt herzien

15/05/2012
Het aantal mensen dat kiest voor een vrijwillige terugkeer naar het land van herkomst blijft stijgen. Sommige migranten krijgen, bovenop de terugreis, ook reïntegratiesteun wanneer ze eenmaal terug zijn in hun land. De toekenning van deze steun zal voortaan afhangen van het statuut van de migrant: is hij een (ex-) asielzoeker of een migrant zonder papieren?

In de loop van de eerste vier maanden van 2012 besloten 1.278 migranten om terug te keren naar hun land van herkomst met de steun van het vrijwilligeterugkeerprogramma. Het aantal terugkeerders blijft dus stijgen (+42% in vergelijking met dezelfde periode in 2011).

In België is Fedasil de verantwoordelijke instantie voor vrijwillige terugkeer. De praktische organisatie van de reis wordt toevertrouwd aan IOM (Internationale Organisatie voor Migratie). Bijna alle migranten – of het nu (ex-)asielzoekers of migranten zonder papieren zijn – komen in aanmerking voor een vrijwillige terugkeer.

De meest voorkomende bestemmingen zijn Brazilië, Rusland, Irak, Kosovo en Oekraïne. Toch is er sinds kort een daling van het aantal terugkeerders die nooit asiel hebben aangevraagd in België, waaronder Brazilianen.

Naast het terugkeerprogramma van Fedasil organiseert de Dienst Vreemdelingenzaken sinds eind 2011 geregeld busreizen naar de Balkan. Op deze manier zijn er dit jaar al 392 personen teruggekeerd.
 
Reïntegratie
Naast de terugreis, kunnen migranten die vrijwillig terugkeren ook bijkomende reïntegratiesteun ontvangen. Deze materiële hulp (geen cash geld) krijgen ze pas na aankomst in het thuisland.

Fedasil heeft deze reïntegratiesteun herbekeken. Vanaf 15 mei 2012 zal de toekenning ervan afhangen van het statuut van de kandidaat-terugkeerder. Enkel asielzoekers of personen die een ‘bevel om het grondgebied te verlaten’ hebben gekregen, kunnen er nog gebruik van maken. Kwetsbare personen – zoals niet-begeleide minderjarigen, zieken, zwangere vrouwen – blijven wél recht hebben op de bijkomende ondersteuning voor ‘kwetsbare groepen’, ongeacht hun administratief statuut.

Personen die nooit asiel hebben aangevraagd (migranten zonder papieren) hebben geen recht meer op bijkomende steun, bovenop op de terugreis. Er wordt ook geen enkele premie meer toegekend aan mensen uit visumvrije landen zoals Brazilië. Deze regel was al van toepassing op mensen uit de Balkan en wordt dus voortaan uitgebreid naar alle visumvrije landen.

Meer weten ? http://www.vrijwilligeterugkeer.be/
Cijfers? http://www.fedasil.be/fr/home/cijfers