Home

Update lockdown in het opvangcentrum van Sint-Truiden

28/02/2021
Fedasil neemt bijkomende maatregelen in zijn opvangcentrum in Sint-Truiden om de verspreiding van het Covid19-virus tegen te gaan. Het opvangcentrum blijft zeker tot midden maart volledig in lockdown.

In het opvangcentrum van Sint-Truiden zijn momenteel 93 coronabesmettingen vastgesteld bij bewoners. Fedasil heeft in overleg met de provinciegouverneur, de burgemeester en het agentschap Zorg en Gezondheid beslist om het opvangcentrum in  lockdown te houden.

Na de eerste positieve testresultaten ging het opvangcentrum vorige week al in code rood. Bovendien was er het vermoeden dat er sprake zou zijn van een zeer besmettelijke variant. Afgelopen vrijdag werden alle bewoners en personeelsleden getest. Vandaag zijn in totaal 93 bewoners en 2 personeelsleden positief getest op COVID-19. In het opvangcentrum van Sint-Truiden verblijven 400 asielzoekers.

Isolatie en quarantaine

De bewoners die positief testten, verblijven verplicht in isolatie in een apart gebouw, en voor de risicocontacten geldt de quarantaine, zij blijven dus zoveel mogelijk  in hun kamer. Ook de overige bewoners mogen het centrum niet verlaten. De kinderen die verblijven in het opvangcentrum kunnen voorlopig niet naar school.

Het is niet de eerste keer dat een opvangcentrum in preventieve lockdown gaat als gevolg van coronabesmettingen. Dankzij deze en andere maatregelen is de medische situatie in de 81 collectieve opvangcentra voor asielzoekers in  ons land het voorbije jaar onder controle gebleven en  zijn slechts een beperkt aantal personen in het opvangnetwerk ziek geworden als gevolg van besmetting met het coronavirus.