Home

Opvang in Koksijde: FAQ

15/09/2021
We geven u antwoord op enkele veel gestelde vragen rond de opvang van asielzoekers in Koksijde.

TIJDELIJKE OPVANG

Waarom is er opnieuw opvang nodig?
De laatste maanden heeft Fedasil 1000 plaatsen in het opvangnetwerk verloren door de overstromingen in Wallonië. Ondertussen heeft Fedasil ook extra plaatsen nodig voor de asielaanvragen die stijgen in België, de repatriëringsmissie uit Afghanistan, de hervestiging van Syrische vluchtelingen en het langere verblijf in de opvangcentra. Fedasil besloot daarom om het opvangcentrum op de militaire basis van Koksijde te heropenen.

Waarom in Koksijde?
De site werd een eerste keer gebruikt tijdens de opvangcrisis van 2015 (oktober 2015 tot november 2016) en een tweede keer van februari tot juli 2020. Sinds augustus 2020 is het centrum een ‘buffercentrum’. ‘Bufferplaatsen’ zijn reserveplaatsen die snel geactiveerd kunnen worden wanneer daar nood aan is. Daardoor kan Fedasil beschikken over een flexibel opvangnetwerk, aangepast aan de vraag.

Hoe lang zal de opvang duren?
Net zoals in 2015 en 2020 gaat het over tijdelijke opvang, die gebruikt zal worden zolang de situatie in het opvangnetwerk het vereist.

Over hoeveel plaatsen gaat het? 
Het centrum zal maximaal 300 personen opvangen, waaronder een dertigtal niet-begeleide minderjarigen.

Wie wordt er opgevangen?
Personen die verblijven in de opvangcentra van Fedasil en de opvangpartners, zijn allemaal personen die een verzoek om internationale bescherming hebben gedaan in ons land en wachten op een uitspraak van de asielinstanties.

 

PROFIEL VAN DE ASIELZOEKERS

Welke nationaliteiten komen er vooral naar Koksijde?
De personen die in het netwerk van Fedasil worden opgevangen, zijn afkomstig uit veel verschillende landen. De belangrijkste herkomstlanden op dit moment zijn Afghanistan, Syrië en Palestina (cijfers augustus 2021).

Welke taal spreken de mensen vooral?
Sommige asielzoekers spreken wat Engels of Frans of Nederlands, sommige niet. Al van bij de start van hun verblijf in het opvangcentrum wordt er veel aandacht besteed aan taallessen. Kinderen en jongeren leren Nederlands op school (OKAN), volwassenen kunnen taallessen volgen in het opvangcentrum.  

Over welke profielen gaat het?
De asielzoekers die worden opgevangen in Koksijde vormen een gemengde groep van alleenstaanden en gezinnen (al dan niet met kinderen). Het gaat om mensen van alle leeftijden. Er worden deze keer ook 30 plaatsen voorzien voor niet-begeleide minderjarigen. Zij worden opgevangen in een aparte vleugel en krijgen gespecialiseerde begeleiding gezien het om een erg kwetsbare doelgroep gaat.

 

PRAKTISCHE ORGANISATIE

Kunnen de bewoners vrij het centrum in- en uitwandelen?
Het opvangcentrum in Koksijde is – net zoals alle opvangcentra van Fedasil – een open opvangcentrum. Bewoners kunnen dus vrij komen en gaan. Wel moeten ze steeds een badge bij zich dragen met hun identiteitsgegevens. Door het in-en uit-badgen weet de staf ook steeds wie er aanwezig is in het centrum of niet. Tijdens de opstart zullen er dag en nacht bewakers staan bij de ingang van het opvangcentrum. Deze worden later vervangen door intern personeel van Fedasil zelf.

Gaan de kinderen naar school?
Net zoals Belgische kinderen, zijn de kinderen in het opvangcentrum leerplichtig. Fedasil zal met de scholen in de omgeving overleggen om dit in goede banen te leiden.

Naar welke scholen gaan de kinderen?
De leerlingen worden verspreid over de verschillende lagere scholen van Koksijde en omgeving en volgen les in gewone klassen. De jongeren van het middelbaar gaan naar OKAN-klassen (Onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers), waar ze in eerste instantie een intensieve taaltraining krijgen. Later kunnen zij dan doorstromen naar het reguliere onderwijs.

Krijgen de asielzoekers geld / een leefloon?
Asielzoekers krijgen materiële steun (‘bed-bad-brood’), ze krijgen geen leefloon of andere financiële ondersteuning. Iedere persoon krijgt wel een kleine som zakgeld (€9,5 week voor een volwassene). 
De bewoners kunnen ook kleine taken uitvoeren in het opvangcentrum: poetsen van de gemeenschappelijke ruimtes, maaltijden uitdelen, helpen in de vestiaire… Voor deze ‘gemeenschapsdiensten' krijgen ze wat extra geld als aanvulling op hun zakgeld.

Mogen asielzoekers werken?
Asielzoekers hebben de eerste vier maanden na het indienen van hun aanvraag geen toegang tot de arbeidsmarkt. Na vier maanden mogen zij een zogenaamde ‘oranje kaart’ aanvragen en kunnen zij werk zoeken in de omgeving van het opvangcentrum. Heel wat asielzoekers kiezen er ook voor om vrijwilligerswerk te doen bij lokale verenigingen.

Wat doen asielzoekers in hun vrije tijd?
Vanuit het opvangcentrum worden er heel wat initiatief genomen om nuttige dagbesteding te voorzien voor de bewoners. Zo zijn er heel wat mogelijkheden voor opleidingen, zowel binnen als buiten de opvangstructuur: taalcursussen, informaticalessen en allerhande workshops. Verder wordt er animatie en sport georganiseerd voor jong en oud.

Wordt er een beroep gedaan op vrijwilligers?
Ja! Net zoals voorgaande keren, hopen wij opnieuw op de vele helpende handen van de vrijwilligers uit Koksijde. In 2015 en 2020 stonden de vrijwilligers vooral in voor taallessen, ondersteuning bij animatie en uitstappen …. Van zodra het opvangcentrum terug volledig operationeel is, zal hiervoor een oproep gebeuren via de website en de Facebookpagina Fedasil Koksijde.

 

VEILIGHEID

Hoe wordt de veiligheid in en rond het opvangcentrum gegarandeerd?
In een opvangcentrum wonen tal van nationaliteiten en culturen samen onder één dak. Het centrum heeft een huishoudelijk reglement dat voor alle bewoners geldt en dat is opgesteld in verschillende talen. Het bevat de rechten van de bewoners… én de regels die hier gelden. Het reglement maakt het voor iedereen mogelijk om in gemeenschap samen te leven. De medewerkers kijken toe op de naleving van alle regels. 
Fedasil is in nauw overleg met politie en gemeente om de veiligheid rondom het opvangcentrum te waarborgen.

Is er ook ’s nachts permanentie / bewaking aanwezig?
Er zijn 24u/24u twee veiligheidsagenten aanwezig. Bovendien houdt het personeel van Fedasil ook iedere nacht verschillende permanentieronden.

 

GEZONDHEID

Welke medische opvolging is er?
Elke asielzoeker die in België toekomt, ondergaat een medische screening in het aanmeldcentrum in Brussel. Personen worden er onder andere getest op tuberculose, Covid-19 en andere mogelijke aandoeningen. In functie van het herkomstland, ontvangen ze eventueel de nodige vaccinaties. Het centrum van Koksijde heeft net zoals elk opvangcentrum) een eigen medische dienst die de bewoners medisch opvolgt.

Wat is de impact van het coronavirus?
Alle personen die in Koksijde toekomen, zijn voorafgaand getest op corona en hebben een negatief testresultaat. Personen die positief testen, verblijven minimaal 10 dagen in isolatie. Net zoals voor iedereen in ons land, gelden voor asielzoekers in de centra preventieve regels om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In het opvangcentrum wordt sterk ingezet op sensibilisering over het coronavirus.

Zijn de asielzoekers gevaccineerd ?
Asielzoekers werden de voorbije maanden net als de rest van de bevolking uitgenodigd voor vaccinatie. Dit gebeurde door de medische dienst in het opvangcentrum of ze kregen een uitnodiging via een vaccinatiecentrum in de buurt. Asielzoekers die nog geen prik hebben gekregen, worden gevaccineerd door de medische diensten in de opvangcentra van Fedasil, in samenwerking met de bevoegde autoriteiten en het lokale vaccinatiecentrum. 

 

Waar kan ik terecht met vragen of klachten?
Het opvangcentrum staat steeds klaar om uw vragen of bezorgdheden te beantwoorden. U kan onze medewerkers bereiken per mail info.koksijde@fedasil.be U kan ook op de hoogte blijven over het opvangcentrum via de Facebookpagina  en door u op via de website in te schrijven in de 4-maandelijkse nieuwsbrief.