Home

25 jaar opvang in Florennes

21/12/2017
Fedasil Florennes
Het opvangcentrum voor asielzoekers van Florennes (Fedasil) viert zijn 25ste verjaardag.

In december 1992 wordt een noodopvangcentrum geopend in Florennes als uitbreiding op het Klein Kasteeltje. Het centrum wordt gevestigd in oude kazernes van Defensie, vlak naast de luchtmachtbasis van Florennes (Namen). Bij aanvang is het de bedoeling een tijdelijk centrum te openen om 200 personen op te vangen. Maar 25 jaar later bestaat het centrum nog steeds en telt het meer dan 500 opvangplaatsen.

Op 25 jaar tijd vestigde het opvangcentrum zich als een vaste waarde in Florennes. De contacten met de gemeente en met Defensie verlopen steeds goed. Ter ere van deze verjaardag organiseert het centrum op vrijdag 22 december een feest voor de partners, maar waarop ook voormalige collega’s en directeurs van het centrum worden uitgenodigd.

In 25 jaar…
Ongeveer 70 personeelsleden staan in voor de goede werking van het centrum. Onder hen enkele collega’s die er sinds de opening van het centrum bij waren. Wat onthouden zij vooral van deze 25 jaar in het opvangcentrum van Florennes?

Didier (coördinator): “Al deze jaren in het centrum betekenden vooral ontdekking. Er was een evolutie in de nationaliteiten: in het begin verbleven hier vooral Roemenen en Bulgaren, daarna startte de Balkanoorlog en kwamen veel Kosovaren en Albanezen aan. Vandaag leren we de Syriërs en Irakezen beter kennen, een echte verrijking.”

Clotilde (maatschappelijk werker): “Wat me vooral opvalt is de evolutie van de structuur van het centrum. 25 jaar geleden was het een tijdelijk noodopvangcentrum. We hadden fietsen als dienstvoertuig die we gebruikten om boodschappen te gaan doen in het dorp. Elke week kregen we 1000 frank vanuit het Klein Kasteeltje voor de onkosten van het centrum.”