Home

Wat is hervestiging?

25/10/2023
Het opvangcentrum van Fedasil in Alveringem richt zich uitsluitend op de opvang en begeleiding van hervestigde vluchtelingen. Maar wat is hervestiging?

Hervestiging: de wereld rond?

Hervestiging biedt kwetsbare vluchtelingen een legale en veilige migratieroute. Het internationale programma omvat de selectie en transfer van vluchtelingen vanuit een land waar zij bescherming hebben gezocht naar een derde land, dat aanvaardt om hen op te vangen als vluchteling. “Dat klinkt ingewikkeld!”, horen we je denken. Dat valt best mee, laat ons het traject volgen van een van onze eerste bewoners, Hanadi.

Hanadi moest enkele jaren geleden samen met haar gezin Syrië, hun herkomstland, ontvluchten voor de oorlog. Ze zochten bescherming in Libanon, een buurland dat onder zware druk staat en hen geen duurzaam toekomstperspectief kon bieden. Daar selecteerde UNCHR (het VN-vluchtelingenagentschap) het gezin voor hervestiging, waarna België aanvaardde hen op te vangen en te erkennen als vluchteling.

Wat doet België?

Sinds 2013 heeft België een structureel hervestigingsprogramma. Dit jaar viert het Belgische hervestigingsprogramma dus zijn tiende verjaardag! Ons land verbindt zich er elk jaar toe een bepaald aantal vluchtelingen te hervestigen. Sinds de start van het programma heeft België al meer dan 4.500 vluchtelingen hervestigd, voornamelijk Syriërs die in Turkije en Libanon verbleven.

Wat doet Fedasil Alveringem?

Na aankomst worden de hervestigde vluchtelingen doorgaans opgevangen in het opvangnetwerk van Fedasil. Fedasil telt een vijftal opvangcentra die zowel reguliere asielzoekers als hervestigde vluchtelingen opvangen, zoals in Sint-Truiden. Maar wist je dat ons centrum in Alveringem het allereerste opvangcentrum is dat uitsluitend hervestigde vluchtelingen opvangt? Een unicum in de geschiedenis van Fedasil!