Home

Hervestiging van 964 vluchtelingen in 2021

14/01/2022
Fedasil resettlement
Ondanks de verzadiging van het opvangnetwerk en de coronacrisis, konden er het afgelopen jaar 964 personen worden hervestigd in België.

Het afgelopen jaar heeft België 964 personen hervestigd in België. Het doel was om 1.463 personen te hervestigen in 2021, maar omwille van de verzadiging van het opvangnetwerk en de stijging van het aantal asielaanvragen in België, is de aankomst van de resterende groep vluchtelingen vertraagd. De prioriteit werd gegeven aan de meest kwetsbare personen.

De hervestigde personen waren voornamelijk Syriërs (908 personen) die zich in Turkije, Libanon, Jordanië en Egypte bevonden. De andere vluchtelingen kwamen uit Soedan, Eritrea, Zuid-Soedan en Ethiopië. Bij deze hervestigde vluchtelingen bevonden zich ook 24 personen uit Soedan, Eritrea en Somalië die in het kader van het evacuatieprogramma van UNHCR aankwamen in België. Ze werden eerder geëvacueerd vanuit detentiecentra in Libië naar Rwanda.

De laatste transfer van vluchtelingen die voorzien was in december 2021 werd uiteindelijk geannuleerd. De personen die geselecteerd werden voor hervestiging maar nog niet konden afreizen, zullen hun reis maken in 2022.

Een gedetailleerd overzicht van hervestiging in België, bevindt zich hier.

Verschillende opvangmodellen

De vluchtelingen kunnen verschillende opvangtrajecten volgen in België. Het merendeel wordt opgevangen in één van de vijf opvangcentra van Fedasil die gespecialiseerd zijn in de opvang van hervestigde vluchtelingen (Kapellen, Florennes, Morlanwelz, Pondrôme en Sint-Truiden). Na 6 weken in het centrum verhuizen ze naar een lokaal opvanginitiatief van het OCMW of een woning van Caritas International en dat voor een periode van 6 maanden.

In sommige gevallen worden de hervestigde personen opgevangen via een ander traject, in functie van hun specifieke noden. In 2021 werden er bijvoorbeeld 15 vluchtelingen opgevangen via lokale structuren dankzij ‘community sponsorship’, een project in samenwerking met partner Caritas International.

Ondanks de crisissituatie heeft Fedasil transfers kunnen garanderen door in te zetten op opvang buiten het klassieke opvangnetwerk.

Een overzicht van de verschillende opvangmogelijkheden is hier beschikbaar.

Hervestiging? Hervestiging is een programma dat bestaat uit de selectie en de transfer van vluchtelingen vanuit een land waar zij bescherming gezocht hebben naar een ander land. Het programma biedt een oplossing aan vluchtelingen die in dat land niet op voldoende bescherming kunnen rekenen of geen perspectief hebben op integratie.

Het hervestigingsprogramma in België krijgt steun van Europese fondsen (AMIF).

www.hervestiging.be