Home

156 Syriërs hervestigd in België

25/02/2021
Fedasil resettlement
De eerste groep vluchtelingen van 2021 is vandaag aangekomen in het kader van het hervestigingsprogramma.

Vandaag, donderdag 25 februari, kwam een groep van 156 Syrische vluchtelingen aan vanuit Turkije. Deze personen, voornamelijk families, verbleven in Istanbul, Bursa, Şanlıurfa, Nusaybin en Kayseri.

Vier andere families (19 personen in totaal) testten positief op Covid voor ze zouden vertrekken en mochten uiteindelijk deze ochtend niet afreizen zoals verwacht. Hun transfer wordt opnieuw gepland.

Het gaat om de eerste groep hervestigde vluchtelingen dit jaar in België. Tussen juli 2019 en oktober 2020 kon er geen enkele hervestigingsmissie plaatsvinden omwille van een tekort aan opvangplaatsen in België maar ook omwille van de gezondheidscrisis. Dit verklaart dan ook waarom slechts 176 vluchtelingen hervestigd konden worden in 2020. In 2021 plant Fedasil een recordaantal vluchtelingen te hervestigen, concreet gaat het om ongeveer 1.500 personen. De reden hiertoe is voornamelijk om de engagementen die de voorbije jaren werden aangegaan, te respecteren.

In de opvangcentra

Er waren teams van Fedasil en IOM aanwezig in de luchthaven van Zaventem om deze eerste groep op te vangen. De vluchtelingen werden meteen overgebracht naar de opvangcentra van Fedasil in Florennes, Kapellen, Moeskroen en Pondrôme, waar zij een specifiek onthaalprogramma zullen volgen gedurende 6 weken met onder meer workshops over het leven in België. Nadien stromen zij door naar een lokale opvang, beheerd door de OCMW’s.

Uit voorzorg zullen de vluchtelingen een quarantaineperiode moeten respecteren wanneer zij aankomen in de opvangcentra, om alle risico op Covid-19 uit te sluiten.

BELCO

Wanneer vluchtelingen geselecteerd worden voor hervestiging, gaat Fedasil ter plaatse in het opvangland om er een culturele oriëntatiemissie te organiseren onder de naam ‘BELCO’. Tijdens deze sessies worden de vluchtelingen voorbereid op hun leven in ons land, wat hun in staat stelt om met de juiste en realistische verwachtingen naar België te komen. Door de huidige gezondheidscrisis is het echter niet mogelijk om deze missies momenteel te organiseren. Desalniettemin hebben de vluchtelingen de mogelijkheid om deze sessies online vanop afstand te kunnen volgen.

Hervestiging? Sinds 2013 heeft België zich geëngageerd om elk jaar, op basis  van Europese prioriteiten een aantal kwetsbare vluchtelingen te hervestigen. De afgelopen jaren ging het voornamelijk om Syrische families uit Turkije, Libanon of Jordanië. Het hervestigingsprogramma krijgt steun van Europese financiering (het AMIF-fonds). Meer info: www.hervestiging.be.