Home

Een nieuw opvangcentrum in Alveringem

31/07/2023
Fedasil Alveringem
Fedasil bereidt in Alveringem de opening voor van een opvangcentrum voor vluchtelingen die hervestigd worden in België.

Begin september 2023 opent er een nieuw opvangcentrum in het voormalige woonzorgcentrum ‘Clep’, in de Gapaard 9 in Alveringem (West-Vlaanderen). Het gebouw deed reeds dienst als Lokaal Opvanginitiatief voor asielzoekers. Deze opvang werd in goede banen geleid door het OCMW. Fedasil neemt het beheer van het gebouw nu zelf in handen om er ‘hervestigde’ vluchtelingen op te vangen.

Bij hervestiging, een programma onder leiding van UNHCR, worden vluchtelingen overgebracht van het land waar ze bescherming zochten naar een land (hier België) dat aanvaardt hen op te nemen als vluchteling. Dit in tegenstelling tot asielzoekers die in België nog hun procedure voor internationale bescherming moeten doorlopen. De hervestigde vluchtelingen verblijven slechts enkele maanden in het opvangcentrum van Alveringem.

Het centrum zal 115 vluchtelingen opvangen en het team van Fedasil in Alveringem telt 27 personen. Ze zullen 24/24u in ploegensysteem werken om de bewoners te begeleiden. Het centrum kan ook rekenen op de steun van een ervaren team van medewerkers van Fedasil in Poelkapelle.

Fedasil werkt nauw samen met het bestuur en de diensten van de gemeente om deze opvang zo vlot mogelijk te laten verlopen. Updates over dit centrum zullen gepubliceerd worden op de lokale websitepagina en de Facebookpagina.

De eerste vluchtelingen worden verwacht in de loop van september.