Home

Hervestiging: aankomst nieuwe groep

28/06/2021
Fedasil resettlement
267 Syrische vluchtelingen, die in Libanon en Turkije verbleven, kwamen aan in België in het kader van het hervestigingsprogramma.

Afgelopen 23 en 24 juni kwamen er 267 Syriërs, voornamelijk families, aan in België in het kader van het hervestigingsprogramma onder leiding van UNHCR. De personen verbleven in Libanon en Turkije.

De teams van Fedasil en IOM waren in de luchthaven van Zaventem om hen op te vangen. De vluchtelingen werden verdeeld over de vijf opvangcentra van Fedasil die deelnemen aan het hervestigingsprogramma (Florennes, Kapellen, Morlanwelz, Pondrôme en Sint-Truiden).

Om risico’s op besmetting met Covid-19 zo klein mogelijk te houden, moeten de vluchtelingen na aankomst eerst een quarantaineperiode naleven in het opvangcentrum. Vervolgens zullen ze 6 weken lang een specifiek programma volgen, met onder andere workshops over het leven in België. Na afloop verhuizen ze naar individuele opvangplaatsen beheerd door OCMW’s.

Nieuwe video

Deze aankomst bood ook een gelegenheid om een kleine video te maken over het hervestigingsprogramma. Deze video werd ook gedeeld op onze sociale media - met name op Facebook en op YouTube.

Er worden nog andere video’s gemaakt om het opvang- en integratietraject van de hervestigde vluchtelingen in België te illustreren.

Sinds 2013 engageert België zich om elk jaar een aantal kwetsbare vluchtelingen te hervestigen, gebaseerd op de Europese prioriteiten. Dit jaar heeft de Belgische overheid zich het doel gesteld om 1.500 vluchtelingen te hervestigen vanuit Egypte, Jordanië, Libanon, Niger, Rwanda en Turkije.

Het Belgisch hervestigingsprogramma wordt gefinancierd door het AMIF, het fonds voor asiel en migratie van de Europese Unie.