Home

Stefanie, huiswerkbegeleiding (Koksijde)

Stefanie is 40 en heeft een eigen kledingzaak aan de kust. In haar vrije tijd helpt zij de jonge kinderen van het opvangcentrum in Koksijde met hun huiswerk.

Stefanie kwam in september 2021 voor de eerste keer helpen in het huiswerkklasje van het opvangcentrum in Koksijde. “Ik ken de toenmalige directrice van het opvangcentrum. Zij had me gevraagd of ik geen zin had om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Gezien ik net een extra helpende hand had in mijn winkel en daardoor wat meer vrije tijd, besloot ik ervoor te gaan.”

Ondertussen geeft Stefanie al iets meer dan een jaar huiswerkbegeleiding aan kinderen van het opvangcentrum die lager onderwijs volgen. ‘Ik ben zelf kleuterleidster van opleiding, dus tijdens mijn eerste ontmoeting op het centrum zei ik dat ik graag iets met de kinderen wilde doen.” Stefanie maakt nu deel uit van een vast groepje vrijwilligers die de huiswerkklas organiseert. Wekelijks gaat ze een uurtje naar het centrum. Als ze daar aankomt, komen de kinderen haar elke keer opnieuw blij tegemoet.

Meer dan huiswerk

“Het tofste vind ik om te zien hoe slim en geïnteresseerd de kinderen zijn. Ze spreken al heel snel goed Nederlands en ze zijn ook erg blij als we komen om hen te helpen. Ook de ouders van de kinderen zijn dankbaar dat we deze steun bieden. Zij hebben vaak zelf al zoveel aan hun hoofd, dus ze erg blij met een ‘rustmomentje’ wanneer de kinderen bij ons in de huiswerkklas zitten.” Je ziet de kinderen evolueren en openbloeien, dat is voor mij de grootste motivatie om dit vrijwilligerswerk te doen!

“Als vrijwilliger in het centrum moet je ook wel tegen een zekere dosis chaos bestand zijn. Er zijn weinig middelen en soms is het wat improviseren. Je hebt jammer genoeg ook niet de tijd en het materiaal om elk kind individueel volgens zijn of haar noden te begeleiden. Maar we zijn met een groep vrijwilligers, we helpen elkaar, zoeken boekjes en geven elkaar tips, dat helpt.”

Uit de sleur

Ik zou anderen zeker aanraden om vrijwilligerswerk te komen doen in een opvangcentrum. Het vraagt uiteindelijk maar een uurtje ofzo van je tijd, maar het is zó fijn voor deze kinderen om hulp te krijgen bij hun taken. Maar het kan ook iets heel anders zijn dan huiswerk, ik ga soms zelf ook mee met animatie-activiteiten. Het is belangrijk voor de bewoners om even uit de sleur van het centrum te zijn, om een leuke activiteit te doen, eens gewoon een spelletje te spelen.”