Home

Oudergem

29.09.2023
Ook onze jongeren bleven niet onberoerd bij de beelden van de ellende die de aardbeving in Marokko veroorzaakte. Een golf van...
22.05.2023
Geregeld krijgen we bezoek van een oud-bewoner van ons centrum. We zijn steeds erg blij om hun verhalen te horen en hun evolutie...

Nieuwsbrief

Wil u de elektronische nieuwsbrief van ons centrum ontvangen? Vul hieronder uw e-mailadres in.


Over het centrum

Het OOC in Oudergem is een observatie- en oriëntatiecentrum voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. Het bevindt zich in een oud rusthuis in Oudergem, wordt rechtstreeks beheerd door Fedasil en biedt opvang aan 60 jongeren. Het centrum opende de deuren op 4 oktober 2021.

Het centrum biedt een eerste opvang aan buitenlandse minderjarigen die zonder familie in ons land toekomen. De duur van het verblijf in het centrum is kort (tussen de 2 en 4 weken). Na enkele weken observatie worden de jongeren doorgestuurd naar een geschikte opvangplaats in een andere structuur (een centrum van Fedasil, Rode Kruis, pleeggezin of andere).

Het centrum voorziet niet enkel in de dagelijkse basisbehoeften (zoals onderdak, voedsel en kledij), de jongeren krijgen ook sociale, juridische, medische en psychologische bijstand.

Vrijwilligers en giften

Onze centra kunnen rekenen op de hulp van vele vrijwilligers. Zij helpen bij de organisatie en begeleiding van groepsactiviteiten, ze geven taal- en computerlessen, organiseren huiswerkbegeleiding en bieden ondersteuning bij sportieve en culturele activiteiten. Het centrum in Oudergem bevindt zich momenteel nog in de opstartfase en moet prioriteit geven aan de opvang van de nieuwe bewoners. Van zodra de ontvangst van vrijwilligers mogelijk is, zal het team binnenkort een oproep lanceren op zijn Facebookpagina met meer info.

De observatie- en oriëntatiecentra zijn verder steeds op zoek naar kleding (vooral jongenskleding maten S en M en schoenen maat 40 tot 44) en spullen voor de bewoners. Heeft u iets dat we kunnen gebruiken en ons wil schenken? U kan uw gift afgeven in het centrum of  bij de organisatie ‘Oudergem in kleur’ (Waversesteenweg 1975) die de spullen verzamelt en selecteert voor het centrum (afgeven kan op donderdag 16u-20u en op zondag 14u-18u).

Contact

Opvangcentrum Oudergem
Jean Van Horenbeecklaan 192
1160 Oudergem
02 369 30 50
info.oudergem@fedasil.be
Facebook: @FedasilAuderghem