Home

‘Zuurzoete Democratie’

15/05/2022
Sinds vorig jaar nemen verschillende bewoners deel aan Instroom Academy. In een opleiding van 10 weken leren ze diverse keukentechnieken en lopen ze stage. Instroom Academy is een samenwerking tussen Seppe Nobels, de bekende groente-chef met een groene Michelinster, en GATAM, een vzw die al meer dan 25 jaar actief is rond opleiding en werkervaring voor anderstalige nieuwkomers en vluchtelingen.

Romina Pasten Vera is souschef in de Instroom Academy. Enthousiast vertelt ze: “Het project is niet alleen leerzaam voor de deelnemers. Ik leer zelf ook elke dag bij. Al van bij de start heb ik nieuwe smaken leren kennen.” De originele combinaties van ingrediënten opende voor haar een nieuwe wereld. “Doordat de herkomstlanden zo uiteenlopend zijn, voel je hier de mengelmoes van culturen.” Ook de toekomst ziet ze bruisend verder groeien: “We zijn nog geen jaar open en we willen alleen maar beter worden. Ik word er oprecht gelukkig van als ik de cursisten zie openbloeien en de mooie succesverhalen hoor.”

Energie

Op dit moment zijn er 8 bewoners van Fedasil Kapellen aan het werk: 4 in de zaal en 4 in de keuken. “Instroom is voor mij één grote, warme familie”, vertelt Mamadou uit Guinée. “Ik voel mij hier telkens opnieuw thuiskomen.” Mamadou is nog maar enkele weken in België. Elke voormiddag volgt hij Nederlandse les in het opvangcentrum. Daarna vertrekt hij naar Instroom, waar hij helpt in de zaal.

Ook bewoner Sandip werkt in de keuken. In zijn thuisland India was hij politicus. Hij had nooit eerder in de keuken gestaan. Zijn moeder en zijn vrouw maakten de heerlijkste gerechtjes klaar. Nu ontdekt hij zijn nieuwe passie. Zijn dessert draagt de toepasselijke naam “Zuurzoete Democratie”, waarin zure rabarber gecombineerd wordt met zoete wortel, kostbare saffraan, volle rauwe melk, pistachenoten en rozenwater. “Het kan er hier heel stresserend aan toe gaan, maar ik voel mij nooit moe. Ik krijg er vooral energie van!” Na hun opleiding kunnen de deelnemers rekenen op ondersteuning bij het zoeken van een plek op de arbeidsmarkt. Sandip is dankbaar dat hij deze kans gekregen heeft. Van zodra dat hij een werktoelating ontvangt, zal hij zijn professionele toekomst ongetwijfeld in de keuken zoeken.