Home

Wie werkt in het opvangcentrum?

03/06/2019
In het opvangcentrum van Sint-Truiden staan we dagelijks met een enthousiast team van 94 medewerkers klaar om onze 444 bewoners te begeleiden tijdens hun verblijf.

Het eerste contact dat een nieuwe bewoner bij aankomst heeft, is met het onthaal, de centrale draaischijf van ons centrum. Het team van onthaalmedewerkers, een 20-tal personen, zorgt er door middel van een shiftensysteem voor dat onze bewoners 24/24u, 7/7d bij hen terechtkunnen. 

De dag na aankomst maken de bewoners kennis met de dienst ‘balie’. Deze dienst geeft meer uitleg over het huishoudelijk reglement en zorgt gedurende het verblijf voor de verdeling van de basismiddelen, zoals WC-papier, zeep en kleding. Ook verdelen zij het zakgeld en organiseren de klussen die we in het centrum aan onze bewoners aanbieden. 

Binnen de 4 dagen na aankomst maken bewoners kennis met hun persoonlijke sociaal assistent en met de medische dienst. De assistent staat in voor de opvolging van de procedure en het psychosociale welzijn. De medische dienst volgt de bewoner medisch op. 

Een andere dienst waar de bewoners terecht kunnen, is de dienst ‘talent twister’.  Deze dienst heeft een zeer brede werking. Niet alleen zorgen ze voor de verplichte cursus ‘waarden en normen’, deze dienst is ook verantwoordelijk voor de schoolopvolging, vrijetijdsbesteding, werk, het contact met externen, de coördinatie van de vrijwilligers, enz.  

Dan hebben we nog onze dienst onderhoud en de technische dienst die er, samen met de bewoners, voor zorgen dat het centrum netjes onderhouden wordt. Tenslotte is er ook dienst administratie die de boekhouding en de personeelswerking opvolgt.

Een hele organisatie dus, ons centrum, waarbij 94 medewerkers zich maximaal inzetten om onze bewoners zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens de onzekere periode van het wachten op een beslissing inzake hun verzoek om internationale bescherming. Maar we doen het met plezier!