Home

Werken in België

21/05/2021
Asielzoekers mogen werken 4 maanden nadat ze hun asielaanvraag in België hebben ingediend.

Verschillende bewoners van het opvangcentrum zijn aan de slag in de omgeving, vaak in fabrieken of als seizoenarbeider. Jongeren kunnen als jobstudent aan de slag.

Elke asielzoeker kan, 4 maand na zijn registratie, een arbeidskaart aanvragen bij de gemeente.

Tijdens het wachten op een beslissing in hun asieldossier, kunnen ze zich zo nuttig bezighouden en een beetje geld verdienen.

Ondersteuning bij de zoektocht

Momenteel zijn er 74 van de 204 bewoners van Fedasil Poelkapelle die werken of een actieve arbeidskaart hebben. Het merendeel van hen werkt via een interimkantoor, een individuele beroepsopleiding of ze doen seizoensarbeid. Ze zijn uiteraard ook afhankelijk van het jobaanbod.

Jongeren vanaf 15 jaar kunnen ook als jobstudent werken in ons land, en eventueel een traject deeltijds leren opstarten. Dit is heel erg belangrijk voor onze niet-begeleide minderjarigen. De opvoeders en sociaal begeleiders helpen de jongeren bij hun zoektocht naar een gepaste job op basis van hun interesses en talenten. Ze helpen bij het opmaken van een CV, het schrijven van een e-mail naar de werkgever en tonen hen de weg naar het interimkantoor. Maar de jongere moet zelf contact opnemen met het interimkantoor en de werkgever. Dit is belangrijk voor hun integratie en persoonlijke ontwikkeling.

Klusjesdienst

Naast tewerkstelling buiten het centrum worden de bewoners ook in het centrum aan het werk gezet. De bewoners staan in voor het onderhoud van het centrum: poetsen, tuinonderhoud, keukenwerk, karweitjes opknappen …. Zo kunnen ze een centje bijverdienen.