Home

Wereldvluchtelingendag

22/06/2021
Op 20 juni staan we over de hele wereld stil bij de 80 miljoen mensen op de vlucht. In Gent sloegen meerdere partners de handen in elkaar om een fietstocht te organiseren langs plekken die belangrijk zijn voor vluchtelingen en nieuwkomers.

Op zondag 20 juni was het Wereldvluchtelingendag. Dan staan we stil bij de miljoenen mensen die wereldwijd op de vlucht zijn. Gent telt momenteel twee opvangcentra waar verzoekers om internationale bescherming begeleid worden. Bezoekers deze dag konden een beter zicht krijgen op de integratie van nieuwkomers en hoe het Gentse middenveld dat aanpakt.

EXPO

In het STAM kon je vertrekken op een fietstocht. Daar kan je de expo ‘Overal en Ergens’ in de binnentuin bezoeken. Fotograaf Francis Vergalle portretteerde 11 mensen met een vluchtverleden. Zij vertellen over een plek in Gent die voor hen een bijzondere betekenis heeft en hen geholpen heeft bij hun integratie in een vreemde stad.

FIETSROUTE

Aansluitend was er een fiets- of wandelroute. Deze leidde bezoekers langs enkele organisaties die zich al jarenlang inzetten voor vluchtelingen. Ze dompelen asielzoekers onder in de taal en de gewoontes van ons land. De route is ongeveer 9 kilometer lang. Hou er wel rekening mee dat het geen lus is.

LIGO, SOI, IN-Gent en OC Reno zetten die dag zelfs hun deuren open voor bezoekers! Op de Reno was er ook een fototentoonstelling van bewoners over hun dagelijks leven, die ze maakten onder begeleiding van Echo's Uit De Wijk.

FOTOVERSLAG

Het volledige fotoverslag vind je op onze Facebook-pagina.

En nu?

De fietsroute kan je nog steeds volgen, alsook de openluchtexpo in het STAM bezoeken. Even binnen piepen bij de deelnemende organisaties is niet meer mogelijk, maar via de website vind je wel meer informatie over alle stops. Zie de link hieronder.