Home

We maken een kookboek!

01/12/2021
In het opvangcentrum van Fedasil in Zaventem verblijven zoveel verschillende culturen en hun keukens samen onder hetzelfde dak, daar moesten we wel iets mee doen! Langzaam rijpte het idee tot we enkele maanden geleden, samen met bewoners, een concreet plan hadden! “Een kookboek door bewoners! En we verkopen het voor een goed doel!”. Tijdens de wekelijkse kookmomenten in het centrum werden recepten genoteerd, foto’s genomen en vooral, lekker eten gemaakt.

Tijdens onze wekelijkse kooksessies met bewoners op woensdag en vrijdag zagen we vaak de lekkerste gerechten passeren, met verrukkelijke geuren die de gangen van het centrum vulden. Dit boek is een poging om deze ervaringen op papier te zetten en mensen de kans te geven hun recepten met de buitenwereld te delen.

De ervaring van veel mensen in het centrum is er vaak een van missen. Ze missen iemand, iets, een bepaalde plek, cultuur of eten, … Of je nu je land al dan niet verliet, bepaalde gerechten zijn onlosmakelijk verbonden met bepaalde herinneringen. Denk aan oma’s soep of mama’s spaghetti. Herinneringen aan betere dagen, gezellig rond de tafel met je dierbaren. Dit kookboek gaat over comfort food, het eten dat herinneringen oproept en je terugvoert naar je land, familie, vrienden. Het gaat over hoe een bepaald gerecht bepaalde gevoelens of emoties kan oproepen. De levensomstandigheden in een centrum zijn erg basic en je moet je aanpassen, hoe moeilijk het soms ook is. Plots herinner je je dat geweldige gerecht dat je oma vroeger maakte en het brengt je rust, geluk en comfort. In die zin kan eten als een knuffel zijn. Het maakt niet uit hoe ver je van je familie verwijderd bent, eten kan dingen beter maken en je troost bieden. Met dit initiatief willen we dan ook tonen hoe eten mensen kan verbinden en hoe eten een troost kan bieden.

Ben je geïnteresseerd? Zoek je nog een Kerstcadeau? Bestel je exemplaar nu via: https://comfortfoodzav.wordpress.com/