Home

Vrouwen op de vlucht

04/03/2019
Op vrijdag 8 maart is het internationale vrouwendag. Een dag die in het teken staat van strijdbaarheid en solidariteit van vrouwen overal ter wereld.

Het stereotiepe beeld van de vrouw aan de haard verdwijnt stilaan uit onze maatschappij. Sinds jaar en dag evolueren we naar een situatie waarin vrouwen en mannen dezelfde rechten hebben. Maar internationaal voeren veel vrouwen nog steeds strijd om gehoord en erkend te worden als volwaardig lid van de maatschappij.

Ongeveer een derde van de bewoners in de opvangcentra zijn vrouwen. Zij werden in hun thuisland vaak slachtoffer van specifieke vormen van geweld, zoals genitale verminking, gedwongen prostitutie, gedwongen huwelijken,… Ondanks alles geven deze vrouwen niet op, ze zijn strijdlustig, moedig en vastberaden om van hun leven iets te maken.

Sebastjana
Sebastjana is één van deze vrouwen. Afkomstig uit Albanië, 29 jaar en mama van René. In Albanië was zij aan het werk als operator voor een telefoonmaatschappij. Daarnaast was ze freelance songwriter. Sebastjana vindt het belangrijk dat er aandacht gaat naar internationale vrouwendag omdat er nog steeds vrouwen zijn die geen rechten hebben in hun land.    

Een sterke vrouw waar Sebastjana naar opkijkt is actrice Angelina Jolie. Angelina is sinds 2001 actief voor de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, waar ze goodwill ambassadeur is. Voor Sebastjana is Angelina een voorbeeld, omdat zij nooit opgeeft. Als Sebastjana een boodschap wil meegeven aan alle vrouwen zou het deze zijn: ‘There is freedom waiting for you on the breezes of the sky, and you ask what if I fall? Oh but my darling what if you fly?’