Home

Vrijwilligerswerking, een verrijking!

31/05/2021
Ook onze vrijwilligers moeten in tijden van corona heel wat extra creativiteit en flexibiliteit aan de dag leggen. Toch slagen ze erin om – met respect voor de maatregelen - er voor onze jongeren te zijn. Leen Gillis werkt in het St-Martinuscollege en kwam er in contact met jongeren uit de OKAN-klas. Ze vond hen zo vriendelijk, aanhankelijk en gemotiveerd dat ze besloot om zich in te zetten als vrijwilliger in het opvangcentrum. Een getuigenis.

Samen op stap
“Tijdens de krokusvakantie gingen we samen zwerfvuil rapen. Met fluohesje, grijpstok en vuilniszak gingen we op pad. We maakten kennis met de begeleiders van het centrum, met jongens uit Eritrea en uit Afghanistan die schoollopen in het GITO te Overijse. Ze spraken al een aardig mondje Nederlands en waren heel geïnteresseerd. Tijdens de paasvakantie maakten we een wandeling naar natuurgebied ‘De IJsebroeken’. We ontdekten de knaagsporen van bevers en zagen veel speciale watervogels.”

Een verrijking
“Het was een verrijking om met deze jongeren op stap te zijn. Ze waren zo geïnteresseerd in alles wat we vertelden, maar ook wij waren geraakt door hetgeen ze hadden meegemaakt. Een jongen vertelde me dat hij door 8 verschillende landen gestapt was om hier te raken. Zoiets blijft bij. Vooral omdat ze, niettegenstaande hun moeilijk verleden met veel verdriet, toch nog positief naar het leven kijken.”

Je krijgt er zoveel van terug
“Ik leerde dat ze enorm gemotiveerd zijn en heel hard hun best doen om Nederlands te leren. Ze zijn vaak volwassener dan hun leeftijdsgenoten hier en erg bezig met de toekomst. Ze zijn ook heel respectvol en dankbaar. We willen deze ervaring aan iedereen aanraden. Je krijgt er zoveel voor terug!”