Home

Vrijwilligers aan het woord

10/03/2022
Vrijwilligers zijn enorm waardevol voor de werking en voor de bewoners van het opvangcentra.

In het opvangcentrum van Sint-Truiden zijn vrijwilligers aan de slag in verschillende taken. Zo worden ze ingeschakeld om de kinderen en de jongeren te helpen met het maken hun huiswerk. Ook bieden vrijwilligers kinderen een ontspannende woensdag- en zaterdagnamiddag aan. Of ze kunnen volwassen bewoners helpen met het vinden van een woonst nadat ze een verblijfstatuut hebben ontvangen. 

“Mijn wereld is gegroeid door de kennismaking met de bewoners. Het heeft mij versterkt als mens om andere mensen met andere culturen en achtergronden te kunnen helpen!” 

Wij verwachten van kandidaat-vrijwilligers geen specifieke vooropleiding of ervaring om te werken met asielzoekers. Motivatie, enthousiasme en het willen beleven van plezier zijn de belangrijkste elementen! Na een eerste contact met een nieuwe vrijwilliger peilen we tijdens een kennismakingsgesprek naar de verwachtingen, vaardigheden en beschikbaarheid. Zo kunnen we samen kijken welke inhoud we aan het vrijwilligerswerk kunnen geven.

“Ik kreeg de tijd om mezelf te ontplooien, mijn weg te vinden in het omgaan met de verschillende culturen. Hierdoor voelde ik me sterker, zekerder bij het zoeken van mijn eerste job.”

Regelmatig organiseren wij ontmoetingen met alle vrijwilligers om ervaringen te delen. Tijdens deze uitwisseling geven we elkaar tips hoe om te gaan met specifieke situaties. Minstens 1 keer per jaar organiseren we een vorming voor de vrijwilligers, over de asielprocedure, over taalondersteuning voor anderstaligen.… 

“Het geeft een heel fijn gevoel hoe snel kinderen een nieuwe taal aanleren.”

Als vrijwilliger verrijk je niet enkel het verblijf van de bewoner van het opvangcentrum, maar verrijk je ook je eigen leven. Wil jij ons vrijwilligersteam ook versterken? Stuur snel een mailtje naar info.sint-truiden@fedasil.be