Home

Vrijwilliger aan het woord

06/06/2023
Met maar liefst 21 zijn ze ondertussen, onze enthousiaste en onmisbare vrijwilligers!

Omdat onze bewoners maar kort in het centrum verblijven, gaan de kinderen niet naar school in Jabbeke. Heel wat vrijwilligers zetten zich in om deze kinderen toch een zinvolle dagbesteding aan te bieden.

Eén van hen is Greta Buyse, een orthopedagoge en kinderpsychotherapeut met meer dan 30 jaar werkervaring. Zij nam het initiatief om een lege ruimte om te toveren tot klaslokaaltje en geeft nu elke dinsdag les aan kinderen tussen de 2 en 8 jaar.

Wat was je motivatie om vrijwilliger te worden?

“Ik wilde al lange tijd Nederlands leren aan kinderen met een migratieachtergrond, maar zij kwamen niet op mijn pad. Door kennis te maken met de directeur en zijn enthousiaste zoektocht naar vrijwilligers, heb ik de stap gezet. Ik heb vooral kennis en ervaring rond jonge kinderen en hun ontwikkeling op alle gebieden, zowel  emotioneel, fysiek, als cognitief. Dit boeit mij eindeloos en ik wordt nooit moe om me te verdiepen in dit onderwerp.”

Wat is er zo belangrijk aan dit werk?

“Hoewel ik weinig ervaring heb met vluchtelingen, ben ik van mening dat de ontwikkeling van ieder kind gestimuleerd moet worden. Door de vaak ingrijpende ervaringen van deze kinderen, is de kans groot dat er belemmeringen zijn in hun ontwikkeling en ze dus extra steun en stimulatie nodig hebben. Ik wil persoonlijk en individueel met hen werken in kleine groepjes, zodat ik hen gepaste begeleiding op niveau kan bieden.”

Hoe verliep je eerste dag in het centrum?

“Erg vlot. Ik werd erg vriendelijk ontvangen door het personeel en iedereen is er zeer betrokken bij de bewoners. De eerste lessen verliepen redelijk goed. De kinderen gingen snel aan de slag met het speelgoed en kwamen rond de tafel zitten. Ik kijk uit naar mijn volgende lessen en ben nieuwsgierig hoe deze zullen verlopen."