Home

Terugkeren nog steeds mogelijk

04/09/2020
Fedasil zoekt samen met de partners naar oplossingen om vrijwillige terugkeer te organiseren. Deze woensdag werd een chartervlucht naar Irak ingelegd. Verschillende Europese landen namen deel aan het project.

De organisatie van vrijwillige terugkeer is sinds 17 maart verstoord door de maatregelen die op nationaal en internationaal niveau werden genomen in de strijd tegen het coronavirus. Sommige bestemmingen waren moeilijk of onmogelijk te bereiken en de situatie in ons land en in de herkomstlanden liet geen vrijwillige terugkeer toe.

Er zijn nog steeds enkele bestemmingen naar waar het moeilijk is terugkeer te organiseren, maar Fedasil en IOM België blijven samen met de ambassades naar oplossingen zoeken. Met de hulp van de IOM-kantoren en de partners van Caritas International ter plaatse, worden ook oplossingen gevonden om de personen te helpen in de herkomstlanden.

Charter naar Irak

Op woensdag 2 september werd een chartervlucht ingelegd voor Irakezen die een vrijwillige terugkeer hadden aangevraagd vanuit Duitsland, België, Nederland, Oostenrijk en Frankrijk. De vlucht werd gefinancierd door Frontex en gecoördineerd door de Internationale Organisatie voor Migratie.

Wat België betreft, hebben vier Irakezen die vrijwillige terugkeer hadden aangevraagd in ons land, gebruik gemaakt van de charter. Medewerkers van Fedasil en IOM België hebben hen begeleid tot in Irak om ervoor te zorgen dat alles vlekkeloos verliep. Ze zullen ook steun ontvangen van IOM voor hun integratie op sociaal en professioneel vlak.

150 personen teruggekeerd per maand

Sinds juni zijn er meer personen teruggekeerd (130 in juni en 153 in juli), wat aantoont dat de zaken langzaamaan hun normale gang terugvinden. Onder de mogelijke bestemmingen merken we een duidelijke toename van de terugkeer naar Brazilië, Oekraïne en Wit-Rusland.

Veel personen wachten nog op hun terugkeer, maar elke week vinden we oplossingen om in alle veiligheid reizen te organiseren, in overleg met de overheden van de landen in kwestie en in samenwerking met de re-integratiepartners ter plaatse.