Home

Vriendschap vanuit twee werelden

15/03/2022
Luc is buddy van Khan Agha. Na een drukke loopbaan in de chemie, kwam er tijd vrij en besloot de 71-jarige scheikundige om zich aan te bieden als vrijwilliger in het opvangcentrum. Als huiswerkbegeleider kon hij immers ondersteuning bieden in taal, wiskunde en chemie. Toen hij gevraagd werd om buddy te worden, aarzelde hij geen seconde. “Ik wilde met plezier iets terug doen voor die maatschappij die me had laten studeren en me heel wat kansen geboden had.”

De eerste kennismaking vond plaats op 5 juli 2021. Ook al had Khan Agha niet alles van het gesprek begrepen, de klik was er meteen! Ondertussen spreken ze regelmatig af en communiceren ze via WhatsApp. Als het weer het toelaat, fietsen ze samen langs mooie plaatsen in de omgeving. Ze zoeken altijd toffe koffiehuisjes; "We houden allebei van een heerlijke kop koffieverkeerd". Khan Agha vertelt dan over zijn familie in Afghanistan en wat voor leven hij daar had. Luc beseft dat het overstappen van zijn wereld naar de onze, een emotionele en traumatische ervaring kan zijn; "Onze maatschappij zit helemaal anders in elkaar dan zijn referentiewereld."

De Nederlandse taal oefenen tijdens de uitstappen, geeft hen veel voldoening. In de bibliotheek van Kapellen zoeken ze samen boeken uit. Luc en Khan Agha gaan wel eens samen eten. "Maar de Qabuli Palaw die Khan Agha bij ons thuis klaarmaakte, is toch al wel het beste wat ik van de Afghaanse keuken gegeten", glimlacht Luc.

"Door zoveel tijd samen door te brengen, ben je onwillekeurig meer betrokken. En, gezien zijn fijne karakter en zijn enorme motivatie om er iets van te maken, wil ik hem graag helpen waar ik kan", zegt Luc. "Hij heeft goede begeleiders in het opvangcentrum en op school. Maar ik heb tijd, en dat is hetgeen bij hen ontbreekt aangezien zij veel jongeren begeleiden. Als buddy kan je een verschil maken, gewoon door er te zijn, aandacht te geven en te luisteren." Omdat Khan Agha binnenkort 18 jaar wordt, bespreken ze uitgebreid de verschillende studiemogelijkheden en hoe een rijbewijs halen. Verder hebben ze samen een CV opgemaakt voor de zoektocht naar een studenten.

Khan Agha wacht nu op zijn tweede interview bij CGVS (Commissariaat Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen). Niemand weet wanneer dit gesprek zal plaatsvinden. "Dat is onbegrijpelijk en maakt de toekomst onzeker", zucht Luc. Het buddy-project is voor hen beiden een complex, rijk en uitdagend verhaal. Ze doen leuke dingen en hebben fijne gesprekken. Er is een vriendschap gegroeid vanuit twee compleet verschillende werelden.