Home

Vrede verenigt

10/12/2021
Op 11 november herdenken we de dag dat de wapens werden neergelegd na een veel te lange bloedige strijd. Naast de site van Fedasil Koksijde, ligt Coxyde Military Cemetry: deze serene plaats was een aantal weken geleden het decor voor een mooi herdenkingsmoment. Bewoner Behdad ging er ook heen.

Behdad, wie ben jij?

Ik ben Behdad, ik ben 25 jaar oud, geboren in Iran en in mijn thuisland was ik architect. Sinds oktober 2021 verblijf ik bij Fedasil Koksijde.

Hoe kwam je terecht op de 11/11-ceremonie?

Guy van het onthaal vertelde me dat er een ceremonie op de begraafplaats naast ons centrum zou doorgaan. Ik ging een kijkje nemen en daar ontmoette ik een leerkracht geschiedenis van Koksijde en een Britse militair van de Luchtmacht die zijn laatste termijn hier in België had gediend. Zij nodigden me uit voor de ceremonie later op de dag en vertelden me dat ook de burgemeester en enkele families aanwezig zouden zijn.

Waarom wilde je er zo graag bij zijn?

Ik ben niet in Europa geboren, maar al van jongs af aan ben ik erg geïnteresseerd in de geschiedenis van het Westen. Die dag kreeg ik de kans om in real life te ervaren wat ik al in  boeken had gelezen. Een van de zaken die ik in Europa zoek, is vrede… vrede die in Iran niet bestaat. Ik besef dat de weg naar vrede ook hier niet over één nacht ijs ging, daarom wilde ik mijn respect betuigen aan de mensen die voor die vrede hebben gevochten.

Behdad heeft ondertussen al heel wat militaire begraafplaatsen bezocht. Als architect vond hij het ontwerp van Coxyde Military Cemetry veruit een van de meest inspirerende.