Home

Veranderingen in het Klein Kasteeltje

30/11/2018
Op maandag 3 december wordt het Klein Kasteeltje tijdelijk een aanmeldcentrum voor de asielzoekers die zijn aangekomen in België.

Fedasil heeft, in overleg met de federale regering, beslist om het opvangcentrum Klein Kasteeltje in Brussel een nieuwe rol te geven. Op maandag 3 december 2018 wordt het een aanmeldcentrum, dat wil zeggen het enige toegangspunt voor personen die een asielaanvraag in België wensen in te dienen.

Wat verandert en wat blijft hetzelfde?

  • Er is geen impact op de huidige capaciteit van het centrum (800 plaatsen).
  • Fedasil blijft beheerder van het centrum. Er komt ook een team van de Dienst Vreemdelingenzaken in het centrum voor de registratie van de asielaanvragen. Deze dienst bevond zich vroeger in de WTC II-toren nabij het noordstation.
  • Het centrum blijft een 'open' opvangstructuur: de bewoners kunnen het gebouw vrij in- en uitlopen via de Negende Linielaan.
  • De opgevangen doelgroep verandert niet: het Klein Kasteeltje vangt nog altijd asielzoekers op. De meesten onder hen zullen slechts een dag in het centrum verblijven, om hun asielaanvraag te registreren en een vervoersbewijs te krijgen naar een ander opvangcentrum in België.

2 ingangen

Het Klein Kasteeltje heeft voortaan twee ingangen:

  • De huidige ingang aan de Negende Linielaan nr. 27 (kant van het kanaal) voor de asielzoekers die in het centrum verblijven.
  • Een tweede ingang aan de Passendalestraat nr. 2 voor de nieuwe asielzoekers die hun aanvraag komen registreren.

Deze ingang is toegankelijk van maandag tot vrijdag, van 9u tot 13u. De registratie van asielzoekers is voorzien van 9u tot 10u. Op dat moment kan er zich een wachtrij vormen.

Fedasil werkt samen met de lokale politie die een extra oogje in het zeil houdt bij de opstart van het centrum. Er zullen hekken geplaatst worden op de hoek van de Passendalestraat en de De Witte de Haelenstraat om de eventuele wachtrij zo efficiënt mogelijk te beheren. Er werden ook camera's geplaatst op verschillende locaties om de situatie goed in te schatten, met respect voor de privacy.

Ons contacteren

Hebt u vragen, opmerkingen of klachten over deze wijzigingen? Aarzel niet om ons te contacteren via info.kleinkasteeltje@fedasil.be of in noodgevallen op het nummer 02/250 05 11.  

Voorlopige oplossing

In 2017 heeft de federale regering beslist om een 'aanmeldcentrum' op te richting in Brussel voor de registratie, het medisch onderzoek, de identificatie, de screening en de oriëntatie van de asielzoekers. De keuze voor het Klein Kasteeltje is een voorlopige oplossing, in afwachting van de opening van het definitieve aanmeldcentrum dat voorzien is op de site van het militair ziekenhuis in Neder-over-Heembeek. Dat opent zijn deuren normaal in 2020.