Home

Veiligheid: een hot item.

16/03/2022
Preventie, veiligheid en gezondheid worden bij Fedasil hoog in het vaandel gedragen. In het opvangcentrum is dit een belangrijk thema.

Alle begeleiders en logistieke medewerkers krijgen regelmatig een opleiding brandveiligheid en EHBO.  Als er iets fout loopt dan is het belangrijk dat er snel en correct wordt gehandeld. 

Eerst en vooral krijgen de medewerkers een training brandveiligheid op een oefenterrein van de brandweer.  Hier worden noodsituatie gesimuleerd om de medewerkers te trainen.  Verschillende soorten brandblussers, evacuatieoefeningen en blustechniek zijn de belangrijkste thema’s en worden in de praktijk gebracht.    

Daarnaast krijgen alle medewerkers jaarlijks een interne opleiding in het centrum zelf. Deze is meer toegespitst naar de situatie in het centrum zelf en de evacuatieprocedure.  

Een tweede topic is het voorzien van een EHBO opleiding voor alle medewerkers.  Deze opleiding duurt twee dagen en wordt voor elke nieuwe collega georganiseerd.  Reanimatie, wondzorg en andere medische noodsituaties komen hierbij aan bod. Ook het gebruik van een automatische defibrillator is een belangrijk onderwerp. Dit toestel kan je vaak op publieke plaatsen en gebouwen vinden en ook het centrum beschikt over een defibrillator (AED). 

De gebouwen, installaties, brandbestrijdingsmateriaal en machines worden door de logistieke dienst periodiek gecontroleerd.  Ook de kamers van de jongeren worden dagelijks nagekeken.   

Tot slot organiseert het centrum twee keer per jaar een evacuatieoefening.  Hierbij wordt er brandalarm gesimuleerd om de evacuatieprocedure te kunnen oefenen.