Home

Van buddy’s tot vriendinnen

31/05/2022
Ijou en Germaine vormen sinds 1 jaar een buddy-duo, het allereerste buddy-duo in het opvangcentrum. Germaine wilde graag meer mensen leren kennen in België, Ijou wilde iets betekenen voor mensen op de vlucht door hen ‘even uit de sleur’ te halen.

Een buddy is iemand die er regelmatig op uit trekt met een bewoner van het opvangcentrum. Een wandeling, samen eten maken, een sportieve activiteit of gewoon een goede babbel.... Deze informele ontmoetingen dragen bij aan de integratie van asielzoekers in de lokale gemeenschap. Het vormen bovendien uitstekende momenten om Nederlands te oefenen.

Leren van elkaar

Ijou: “Germaine is een sterke vrouw die vooruit wil. Ze volgt Nederlandse les, combineert een job met drie kinderen en dit alles terwijl ze stress heeft over de toekomst… geen gemakkelijke opdracht. Maar zij doet het met een lach. We leren veel van elkaar. Zo leerde ze me al verschillende Congolese gerechten maken.”

Germaine op haar beurt leert van Ijou veel Nederlandse woorden. Ook zij benadrukt haar bewondering voor het karakter van Ijou: “Ijou geeft me altijd raad, ze is zoals een zus voor mij en leerde me ook al andere mensen kennen. Ijou en haar omgeving zijn als een tweede familie voor mij en mijn dochters. Bij problemen is zij de eerste persoon die ik bel.”

Germaines mooiste herinnering is toen Ijou haar en haar dochters meenam naar een restaurant in Antwerpen: “Wij hebben zo lekker gegeten, en het was zo leuk om voor de eerste keer echt uit te gaan in de stad!” Ijou koestert de dag dat Germaine voor het eerst naar haar thuis kwam: “We voelden meteen een klik, we hebben heel de namiddag getetterd!”

Ondertussen bracht het centrum al een 15-tal buddy-duo’s samen. Ook interesse? Contacteer ons voor meer info.