Home

Vaccinaties een succes!

09/11/2021
Op donderdag 4 november werd een grote vaccinatiedag gehouden in het opvangcentrum van Koksijde. Maar liefst 87% van de bewoners is gevaccineerd!

Op 4 november lieten maar liefst 107 asielzoekers van het opvangcentrum van Koksijde zich vaccineren. Samen met de 26 personen die al gevaccineerd waren bij aankomst in het centrum, kunnen we met trots zeggen dat 87% van de bewonersgroep +12jaar momenteel gevaccineerd is!

De vaccinaties voor asielzoekers gebeurden in het opvangcentrum zelf, door een mobiel medisch team van het vaccinatiecentrum Veurne. Twee verpleegkundigen van het vaccinatiecentrum vaccineerden non stop van 14h tot 16h45, onder het oog van een toeziend arts. Door het enthousiasme van de bewoners en collega’s kon de vaccinatie aan een spoedtempo gebeuren.

“We merken dat er een groot solidariteitsgevoel heerste onder de bewoners, waardoor we een grote opkomst hadden. Bij het zien van de grote opkomst, kwamen op het moment zelf nog mensen die zich niet opgegeven hadden vragen om een inenting. We hopen om de nieuwste bewoners even goed te kunnen sensibiliseren, zodat we de volgende keer nog hogere cijfers halen”, vertelt Elise Serdobbel, verpleegkundige op de medische dienst van het opvangcentrum in Koksijde.

Informatiesessies voor de bewoners
Bij de bewoners was er een heel grote vaccinatiebereidheid, mede dankzij de vele inspanningen van de medewerkers om hen correct te informeren.
De voorbije weken hebben we in Fedasil Koksijde – net zoals in alle opvangcentra van Fedasil - sterk ingezet op het informeren en het sensibiliseren van asielzoekers. Zij zaten soms met veel vragen en twijfels. Tijdens infosessies in kleine groepen en via individuele gesprekken werden de vragen van de bewoners beantwoord. Dankzij deze laagdrempelige, meertalige en intensieve aanpak konden we een mooi resultaat boeken.

Testen in Brussel
Voor asielzoekers hier toekomen worden zij in het aanmeldcentrum (Klein Kasteeltje) getest. Enkel als ze negatief testen, mogen ze doorgaan naar een opvangcentrum elders in het land.
Ook na de vaccinatie in het opvangcentrum blijven de bewoners de nodige maatregelen tegen Covid-19 – afstand houden, mondmasker dragen, handen wassen – volgen.

Atiqullah uit Afghanistan is alvast heel tevreden met zijn ‘Corona-prik’