Home

Vaccinaties

07/10/2021
De vaccinaties in Fedasil Poelkapelle: een succes!

De voorbereiding…

Toen we enkele maanden geleden startten met de vaccinatie, merkten we al heel snel dat de bewoners niet altijd goed geïnformeerd waren. Daarom werden alle bewoners individueel aangesproken zodat ze een doordachte beslissing konden maken. Veel bewoners stemden in met een vaccin op het moment dat ze begrepen dat het vaccin ervoor zorgde dat we elkaar kunnen beschermen.

We zorgden in heel het centrum voor posters met herkenbare gezichten van collega’s ter sensibilisering. De bewoners reageerden heel positief en gingen spontaan met het personeel in gesprek over de vaccinaties.

De eerste vaccinatieronde: een hele organisatie!

Op 25 mei  lieten maar liefst 102 bewoners zich vaccineren (93% van de bewonersgroep +18j)!

De vaccinaties voor asielzoekers gebeuren in het opvangcentrum zelf, waardoor we op 25 mei collega’s van alle diensten inschakelden om een klein vaccinatiecentrum op te richten. Door het enthousiasme van de bewoners en collega’s kon de vaccinatie aan een spoedtempo gebeuren.
Ondertussen zijn we reeds “geroutineerd”. Bij de bewoners is er een heel grote vaccinatiebereidheid waardoor we reeds meerdere rondes hebben mogen organiseren.

Tweede, derde, vierde, vijfde, …. vaccinatieronde
Nadat we groen licht kregen om ook de 16 tot 18-jarigen te vaccineren vond er op 5 juli een tweede vaccinatieronde plaats. Toen lieten 41 jongeren en een aantal nieuwkomers en jongeren uit de gezinnen zich vaccineren. Er volgde nog een derde en vierde vaccinatieronde waarbij de 12 tot 15-jarigen (met toestemming van hun voogd) hun vaccin kregen toegediend. 

Balans?
Met trots kunnen we zeggen dat 94,4% van de volwassen bewoners en 100% van de jongeren tussen 12 en 18 jaar zich lieten vaccineren! Bovendien hebben heel wat bewoners in de afgelopen maanden ondersteuning geboden aan het vaccinatiecentrum. Het gevoel om samen de strijden tegen corona is bij de bewoners heel sterk aanwezig.