Home

Untold Stories

14/10/2022
We delen graag een waanzinnig waardevol project met jullie: Untold Stories/ Women Refugees.

Untold Stories/ Women Refugees is een project voor, met en door vrouwen. Een project dat vrouwen op de vlucht een alternatief medium biedt – fotografie – wanneer het onder woorden brengen van emoties nog té moeilijk is. We spraken met Nataly en Azul.

 

Azul en Nataly, Wie zijn jullie?

A. “Ik ben journaliste, ik vluchtte uit Latijns-Amerika om bescherming te zoeken in België. Ik woon in dit opvangcentrum, waar ik – zoals alle andere vrouwen - er elke dag opnieuw in geloof dat we onze angst zullen overwinnen en er betere dagen aankomen.”

N. “Ik ben de oprichtster van het project. Mijn bedrijf, de non-profit organisatie World Cultures on View Inc., draagt een humanitair project uit, dat vooral focust op het welzijn van vrouwen. Mubaraka, de manager van dit project in België, vluchtte zelf uit Afghanistan, zij hielp me dit project in België te lanceren, terwijl ze zelf in een opvangcentrum van Fedasil verbleef.”

Wat betekent dit project voor jullie?

A. “Het is een groots project, met als doel vrouwen in opvangcentra te helpen, om hun verhalen te kunnen vertellen en zo hun angst te helpen overwinnen en om te gaan met de trauma’s. Het biedt me een ruimte waar ik me veilig kan voelen te midden van zoveel chaos.”

N. “Als professioneel fotograaf, weet ik hoe essentieel kunsttherapie kan zijn en hoe magisch fotografie is. Als je fotografeert, vergeet je de wereld rondom je. Dit project is niet enkel een project dat vrouwen helpt om te fotograferen en hun verhalen te vertellen, maar vooral een manier om vrouwen te leren omgaan met hun nieuwe levenssituatie.”

Waar denk je dat de toekomst ligt van het project?

N. “Mijn droom is om er een wereldwijd programma van te maken, waarbij we vrouwen op de vlucht kunsttherapie aanbieden in de vorm van fotografie, schrijven en schilderen. Later, wil ik dit koppelen aan praatgroepen, waar vrouwen zich veilig voelen om hun gevoelens en verhalen te uiten. Ik geloof in dit programma met heel mijn hart, en ik hoop dat het door alle betrokkenen zal worden omarmd.”