Home

Samenwerkingsprotocol met Child Focus

14/11/2008
Op 12 november heeft Fedasil een samenwerkingsprotocol ondertekend met Child Focus. Door het protocol moeten de acties rond verdwijningdossiers van de niet-begeleide buitenlandse minderjarigen (NBBM) uit de observatie- en oriëntatiecentra van Steenokkerzeel en Neder-Over-Heembeek beter op elkaar afgestemd worden.

Niet-begeleide buitenlandse minderjarigen zijn jongeren die in België aankomen zonder ouders of familie. Zij krijgen een aangepaste opvang verblijven eerst kort in een centrum voor de eerste opvang voor oriëntatie en observatie. De opvangcentra van Steenokkerzeel en Neder-over-Heembeek, beheerd door Fedasil, verzorgen deze eerste opvang en bieden elk ongeveer vijftig opvangplaatsen. De jongeren verblijven er ongeveer tussen de 15 en 30 dagen en gaan daarna meestal naar een andere opvangstructuur, die aansluit op hun individuele en administratieve situatie.

 

Verdwijningdossiers
Samen vangen de opvangcentra vangen elk jaar ongeveer 1.500 NBBM op. Omwille van het open regime vertrekken veel minderjarigen zonder een adres achter te laten. Voor 47% wordt een verdwijningdossier opgesteld. In 2007 waren er in totaal 619 dossiers, waarvan er 11 als onrustwekkend geklasseerd werden. Dit jaar zijn er tot september van de 434 dossiers 7 onrustwekkende. De samenwerking tussen de partners moet de verdwenen minderjarigen sneller identificeren en lokaliseren om hen zo te beschermen tegen mogelijke risico’s op misbruik of uitbuiting.

 

Afspraken
Het protocol werd naast Fedasil en Child Focus ook ondertekend door het parket-generaal bij het hof van beroep van Brussel, het parket bij de rechtbank van eerste aanleg van Brussel, de Dienst Vreemdelingenzaken, het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen, de lokale politie en de Dienst Voogdij. Dankzij het protocol worden nu vaste afspraken gemaakt rond communicatie, het centraliseren van de informatie en de taken van alle actoren. Na een jaar zal het protocol geëvalueerd worden.

 

Klik voor meer info over het protocol door naar de website www.childfocus.be
Voor meer informatie over niet-begeleide buitenlandse minderjarigen, klik hier.