Home

Proclamatie in beeld: OriëntatieWerkt

05/06/2023

 

Een traject waarbij de deelnemers verder werken aan hun Nederlandse vaardigheid, lessen maatschappelijke oriëntatie krijgen en diverse beroepen kunnen uitproberen.

In september 2022 startten Abdul Basit en Noor Said met OriëntatieWerkt, een pilootproject opgezet door VDAB en Ligo. Gedurende 8 maanden proefden ze van een 20-tal beroepen in verschillende sectoren. Zo maakten ze kennis met de taken van een hovenier, kregen ze de basistechnieken metaal aangeleerd, werkten ze met textiel en verkenden ze de vakken binnen de bouwsector.

De coaches
“Van de 12 jongeren die ingeschreven werden zijn er hier vandaag 7 aanwezig op de proclamatie”, zo begint coach Gislinde van Ligo. “Abdul Basit is één brok energie. Hij is constant in de weer en helpt de anderen als ze ergens moeite mee hebben. Noor is eerder de zachte jongen van de groep. Ik zal nooit vergeten dat hij in de winter de handen van de ander cursisten warmde tussen zijn handen.”

De cursisten
Abdul Basit : “Het is mooi dat er zoveel jobs zijn waarmee we kennis hebben kunnen maken. Het werken met de torenkraan was mijn favoriet, maar dat was enorm moeilijk.”
“Dat was echt niet te doen!” pikt Noor Said in, “Ik had het meest interesse in schilderen.“
 

Toekomstdromen
Abdul Basit start in september met een opleiding sanitair bij de VDAB. Ondertussen studeert hij om zijn rijbewijs te halen. Noor Said werkt op dit moment in de horeca, maar denkt er toch over na om de opleiding schilder te starten.