Home

Opvang in het oude Instituut Bordet

13/10/2022
Het begon in januari 2022 als louter nachtopvang, maar ondertussen is centrum Bordet uitgegroeid tot een volwaardig opvangcentrum voor alleenstaande mannen en niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV).

Na hun asielaanvraag bij Dienst Vreemdelingenzaken, wordt asielzoekers die daar recht op hebben een plek in het opvangnetwerk toegewezen. Centrum Bordet is een opvangcentrum eerste fase, dat betekent dat onze bewoners slechts enkele weken bij ons verblijven, tot er een plaats voor hen vrijkomt in een opvangcentrum waar ze de rest van hun procedure kunnen doorbrengen.

Tijdens die eerste weken van hun verblijf proberen we onze bewoners zo goed mogelijk te omkaderen. Medische zorgen krijgen ze van ons team van verpleegkundigen, artsen en psychologen. Verder zitten ze vaak met heel wat onzekerheden en vragen, waar onze sociaalassistenten, begeleiders en bemiddelaars een oplossing voor proberen te bieden. Tenslotte worden ook lessen en activiteiten georganiseerd, hiervoor is ons team van vrijwilligers dan weer onmisbaar.

Nuttige dagbesteding
De eerste weken na een asielaanvraag bestaan voor bewoners vaak uit wachten; wachten op een opvangplek in een centrum van tweede fase, wachten tot ze aan het werk mogen, of naar school kunnen. Desondanks proberen we in een nuttige dagbesteding te voorzien, die onze bewoners voorbereidt op het moment dat ze zelfstandig hun weg moeten vinden in de maatschappij. Zo kunnen ze gemeenschapswerk doen, infosessies, computer- en taallessen volgen en activiteiten bijwonen. Hier leren ze allerlei skills, van hoe je het openbaar vervoer gebruikt tot leren programmeren, en kunnen ze een centje bijverdienen.