Home

Aanpassing van openingsuren registratiecentrum

07/04/2022
Het registratiecentrum voor Oekraïense vluchtelingen in Brussel past zijn openingsuren aan omwille van de daling van het aantal aankomsten.

Meer dan 30.000 personen die Oekraïne zijn ontvlucht na de Russische invasie, hebben al een tijdelijke beschermingsstatus gekregen in België. De afgelopen dagen was er een daling in het aantal registraties. Lange wachtrijen voor het centrum op de Heizel (Brussels Expo) zijn er al een tijdje niet meer geweest.

Sluiting op zaterdagnamiddag en zondag

De openingsuren van het registratiecentrum worden dus aangepast om dynamischer in te kunnen spelen op de (verwachte) toestroom van vluchtelingen. Tijdens de weekends zal het centrum op zaterdag tot 13u geopend zijn. Voorlopig zullen er geen inschrijvingen meer gebeuren op zondag. Voor meer info: www.info-ukraine.be

Voor personen die in Brussel aankomen wanneer het registratiecentrum gesloten is en die onderdak nodig hebben, kan in samenwerking met het middenveld een noodoplossing gevonden worden. Er is ook een informatiepunt bij het Zuidstation in Brussel.

Fedasil is verantwoordelijk voor de oriëntatie van vluchtelingen die, na hun registratie door de Dienst Vreemdelingenzaken op de Heizel, geen huisvestingsoplossing hebben. Deze mensen worden tijdelijk ondergebracht op plaatsen die in de verschillende gemeenten van het land worden georganiseerd, met name in particuliere woningen. Sinds het begin van de crisis heeft Fedasil meer dan 7.000 vluchtelingen, hoofdzakelijk gezinnen met kinderen, doorverwezen.

Om de Oekraïense vluchtelingen en de Belgische burgers te informeren, heeft de federale regering een informatiewebsite www.info-ukraine.be en een telefoonnummer 02/488 88 88 geactiveerd.