Home

Opnieuw opvang in Koksijde

09/09/2021
Het opvangcentrum van Koksijde zal tijdelijk zijn deuren heropenen.

De afgelopen heeft Fedasil 1000 plaatsen in het opvangnetwerk verloren door de overstromingen in Wallonië. Verder heeft het Agentschap ook tijdelijk extra plaatsen nodig voor de asielaanvragen die stijgen in België, de repatriëringsmissie uit Afghanistan, en de hervestiging van Syrische vluchtelingen.  Om iedereen die er recht op  heeft, een opvangplaats te kunnen blijven bieden, is er dus tijdelijk nood aan bijkomende plaatsen. Daarom  zal het opvangcentrum van Koksijde zijn deuren heropenen.

De site van Koksijde werd na het vertrek van de laatste bewoners op 31 juli 2020 omgevormd tot buffercentrum (reserveplaatsen) en kan dus snel geactiveerd worden. De eerste bewoners worden in de week van13 september verwacht. Hoe lang de opvang zal duren is nog niet precies gekend.

Net zoals in 2015 en 2020 zal het centrum plaats bieden aan maximaal 300 personen. Hiervan zijn er deze keer ook 30 plaatsen voor niet-begeleide minderjarigen voorzien. Voor hen wordt gespecialiseerde begeleiding voorzien.

Fedasil brengt alles in gereedheid om in de opvang (bed, bad en brood) te kunnen voorzien. Een team van professionele en ervaren medewerkers zal 24 uur op 24 instaan voor de sociale en medische begeleiding van de asielzoekers en de goede en veilige gang van zaken in het opvangcentrum. Hiertoe werken we nauw samen met de betrokken diensten van de gemeente.

In het verleden heeft het centrum van Koksijde een sterke vrijwilligerswerking kunnen uitbouwen. Hiervan zal na opening snel opnieuw werk worden gemaakt. Vacatures voor vaste medewerkers in het opvangcentrum werden ook gepubliceerd op www.fedasil.be

Fedasil doet er alles aan om deze tijdelijke opvang in de beste omstandigheden te laten verlopen en dankt u alvast voor uw begrip.