Home

Opleiding buddy's

21/05/2021
Het opvangcentrum van Kapellen kan al jaren rekenen op buddy’s, mensen met zeer diverse profielen.

Het opvangcentrum van Kapellen kan al jaren rekenen op buddy’s. Onze buddy’s zijn mensen met zeer diverse profielen: jong en oud, afkomstig uit kapellen of andere gemeentes, sommige mét ervaring, anderen helemaal niet.

Iedereen heeft een andere voorgeschiedenis en achtergrond. Je verleden, wat je allemaal hebt meegemaakt, de gewoontes die je (onbewust) overnam, de context waarin je opgroeide, je (levens)ervaringen, je opleiding, je karakter, je religie … alles draagt bij tot je referentiekader. Het bepaalt wie je bent, hoe je naar de wereld kijkt en wat je verwacht van anderen.

Om buddy’s vanuit het opvangcentrum zo goed mogelijk te ondersteunen, zijn we bezig met het uitwerken van een opleiding rond die referentiekaders. Door verschillende (culturele) achtergronden, kan het immers gebeuren dat er misverstanden of frustraties ontstaan tussen buddy en asielzoeker. Hiermee willen we aan de slag gaan.

Inspiratie

Inspiratie voor onze opleiding haalden onder meer bij Atlas, integratie & inburgering Antwerpen. Deze organisatie biedt ondersteuning aan anderstalige nieuwkomers en organisaties uit de stad Antwerpen en zij hebben veel knowhow over interculturele communicatie. Ook legden we ons oor te luister bij ArmenTeKort, een organisatie die buddywerking organiseert tussen kansrijke en kansarme personen. Zij hebben doorheen de jaren veel expertise opgebouwd en bieden interessante workshops aan over o.a. inzicht, onbevooroordeeld kijken en vertrouwen opbouwen.

Het opvangcentrum van Kapellen wil deze zomer een eerste opleiding organiseren voor de buddy’s. Ben je 18+ en denk je dat het ook iets voor jou is om er geregeld op uit te trekken met een van onze bewoners? Neem dan zeker contact met ons op.

Donderdag 27 mei 2021 vindt een online infomoment plaats om 20u. Inschrijven kan via info.kapellen@fedasil.be.