Home

Onze bewoners helpen mee met de oogst!

19/05/2020
Een aantal bewoners van ons opvangcentrum helpen als seizoenarbeiders op het veld.

De coronacrisis zorgt voor een dreigend personeelstekort in de land- en tuinbouw omdat er te weinig seizoenarbeiders zijn en dat terwijl de vraag naar werkkrachten stijgt. Fedasil en de VDAB werkten reeds geruime tijd samen in het kader van andere projecten en daarom werd de stap snel gezet om het mogelijk te maken dat bewoners van de opvangcentra kunnen helpen bij de seizoensarbeid.

Helpende handen uit Arendonk

In Arendonk zijn twee bewoners van het opvangcentrum aan de slag in de land- en tuinbouw: Ana Rebeca uit Guatemala en Mohammed uit Egypte.

Ana Rebeca is reeds acht maanden in België. In Guatemala werkte ze in administratieve functies, maar dat hield haar niet tegen om het roer hier om te gooien en te helpen bij de pluk van tomaten: “Zo kan ik mijn dankbaarheid tonen aan België en hier bijdragen aan de economie. Door te helpen bij de tomatenpluk, ben ik bovendien niet de hele tijd aan het piekeren over mijn problemen en kan ik daarnaast geld sparen om mijn leven opnieuw op te bouwen.” Ook bij het werk op het veld is het erg belangrijk om de preventieve maatregelen tegen corona goed op te volgen zoals afstand houden, een masker dragen en vaak onze handen wassen.”

Nadat de sociaal assistente hem tipte, voelde ook Mohammed zich geroepen om een handje toe te steken: “In mijn thuisland was ik sociaal werker en hielp ik kinderen en ouderen. Ook later wil ik dit werk zeker terug oppikken. Momenteel help ik echter bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in graszoden. De sfeer op het werk is erg leuk en het is ideaal om Nederlands te leren.”