Home

Nieuwjaar in maart

01/03/2021
Onze feestdagen zijn al even achter de rug. Maar sommige van onze bewoners vieren deze maand nieuwjaar. Het Perzisch nieuwjaar ‘Newroz’ valt in maart!

We weten allemaal dat inwoners van China nieuwjaar op een ander moment vieren. Minder bekend is het Perzische nieuwjaar (Newroz) dat dit jaar op 20 maart valt.  De naam Newroz betekent ‘nieuwe dag’. Het is in Perzische landen zoals Iran, Afghanistan, Pakistan, Kirgizië, Kazachstan, Oezbekistan en Tadzjikistan een zeer belangrijke feestdag.  Wij leerden het kennen door onze Afghaanse bewoners en medewerkers.

Net als ons vieren zij Newroz samen met hun familie en gaat iedereen op bezoek bij familie. Meestal wordt een schaap geslacht en komen er verschillende gerechten op tafel. Ook wordt er muziek gespeeld en gaat men dansen. Deze dansen lopen iets anders dan bij ons. Kenmerkend is de grote rondedans die men Atan noemt. Men telt niet af naar middernacht maar men viert eigenlijk de hele dag door. In sommige regio’s viert men zelfs meerdere dagen.

 

In Afghaanse dorpen is het niet altijd mogelijk om te vieren omdat Newroz door de Taliban niet als feestdag geaccepteerd wordt. In grote steden als Kaboel, Kandahar en Herat vieren mensen wel. Ze maken vuurtjes en schieten in de lucht. Het is een vreugdevolle dag en iedereen wenst elkaar een gelukkige eerste dag van een gelukkig jaar.

In Covid-vrije tijden wordt Newroz ook in België uitbundig gevierd. In Antwerpen en Brussel bijvoorbeeld is er steeds een groot feest van de Perzische gemeenschap. Dit jaar zullen zij – net als ons – in bubbels moeten vieren.
U ziet, uiteindelijk is niet zo verschillend van ons nieuwjaar. En geef nu toe, wat is er mooier dan het nieuwe jaar te vieren bij het begin van de lente!