Home

Net uit Afghanistan ontsnapt

07/10/2021
Eind augustus is Habib aangekomen in het Aanmeldcentrum.

Eind augustus hebben de taliban de macht gegrepen in Afghanistan, waarbij duizenden personen gedwongen werden het land in allerijl te ontvluchten. Zo ook Habib, die pas is aangekomen in het aanmeldcentrum.

Habib is burgerlijk ingenieur en komt uit Afghanistan. Tot voor enkele weken leefde hij nog met zijn gezin in Kaboel. In Afghanistan werkte zijn vader ongeveer 10 jaar voor een internationale organisatie, als verantwoordelijke voor gezondheidsprojecten. Begin augustus kreeg zijn vader, gezien de veranderende situatie in het land, de opdracht van zijn werkgever om zich voor te bereiden op een vertrek. Ze wisten niet dat de taliban al aan de poorten van de stad stonden.

De val van Kaboel

Al snel merkten ze dat de straten leeg waren en dat de taliban in de stad rondliepen. "Niemand kwam nog buiten" vertelt Habib. "Alles wat we hadden opgebouwd is op een dag in rook opgegaan. De mensen waren in paniek. Ze verscholen zich allemaal in hun huizen. De regering is gevlucht. Toen realiseerde ik mij dat ik een jeans en een T-shirt droeg... Dat zouden de taliban niet goedkeuren, want zij eisten traditionele klederdracht.”

Het begin van de vlucht

Habib en zijn familie verstopten zich in een schuilkelder alvorens ze 's nachts naar de luchthaven trokken. "Toen we bij de luchthaven aankwamen, merkten we dat duizenden landgenoten ook al stonden te wachten. We slaagden erin binnen te raken voor de Amerikaanse militairen de toegang afsloten. We hebben veel geluk gehad.”

Die nacht konden ze op een vliegtuig stappen richting Abu Dhabi. Na verschillende tussenstops en een periode van quarantaine in Europa, landden ze uiteindelijk in Brussel. “Ik ben heel erg dankbaar dat ik weer in veiligheid ben.”