Home

Music is life!

21/05/2021
Een 30-tal verschillende nationaliteiten op een kleine ruimte, dat kan niet anders dan zorgen voor een leuke mix van muziekstijlen! Een tijdje geleden zijn we daarom gestart met muzieklessen in het centrum. Dankzij gulle schenkers verzamelden we enkele degelijke gitaren, keyboards en een mooie piano. Gitaarles, pianoles, zangles… alles werd mogelijk dankzij enkele ervaren vrijwilligers. Na enkele weken moesten we de plannen echter alweer opbergen, Paaspauze. Bewoners en vrijwilligers misten de lessen echter enorm. Daarom vroegen we enkelen van hen waarom muziek zo belangrijk is voor hen.

Piero (21) schrijft al van zijn 14 jaar teksten, iets wat hij leerde via een vriend. Hij maakt sinds enkele jaren eigen muziek onder de artiestennaam Pitoo (zie Spotify en Youtube). “Het is niet altijd makkelijk om me op te laden voor bijvoorbeeld school of werk. Soms heb ik ook gewoon even genoeg van mensen rondom me heen, maar met muziek heb ik dat niet. Het is een passie waar ik veel plezier uit haal en altijd energie voor vind. Het is vaak ook mijn enige afleiding of uitlaatklep geweest. Zeker sinds ik in het centrum verblijf hecht ik nog meer waarde aan muziek omdat het me afleid van de moeilijke situatie.“

Kaveh (25) beaamt dit laatste. Muziek is voor hem dé manier om zijn emoties te uiten. “Ik weet dat ik mijn familie voor lange tijd niet meer zal zien en dat is zwaar, maar muziek is er altijd geweest om me erbovenop te helpen.” A. (29) sluit zich hierbij aan. “Zeker in het opvangcentrum, waar ik onder veel stress sta, biedt muziek een uitweg als ik me ingesloten voel”. Voor hem is muziek even essentieel als zuurstof en water. Kaveh vergelijkt muziek met magie. “Het kan je terugvoeren in de tijd, je verdrietig doen voelen, blij maken, motiveren … In die zin is het de enige vorm van magie die we beheersen.”

Piero is alvast van plan om verder te timmeren aan zijn muzikale weg. “Hoewel muziek altijd belangrijk was in mijn leven, voel ik dat mijn honger om met muziek verder te gaan nog groter is geworden nu ik in België ben”. Hij is met enkele producers druk bezig om zijn carrière naar het volgend niveau te tillen. Kaveh deelt deze ambitie om van muziek zijn leven te maken. “Ik volg momenteel lessen piano en elektrische gitaar in het centrum en hoop in de toekomst een eigen studio te bezitten”.

Zoals u ziet, muziek is zoveel meer dan enkel wat noten en akkoordjes. Net zoals bij u en ik, kan muziek voor troost of hoop zorgen, kan muziek je pijn verlichten of je zorgen even laten vergeten, brengt muziek mensen samen, ... Dat is de kracht van muziek!