Home

Meer over Time-out...

30/08/2013
Time-out is een project voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBVM) waarbij de samenwerking tussen de begeleiding en de jongeren moeizaam verloopt of dreigt vast te lopen.

Er zijn twee soorten Time-out : educatieve en dringende Time-out's.
Tijdens een educatieve Time-out krijgen jongeren een 6-daags traject aangeboden in een speciale, aparte afdeling van Fedasil. Tijdens het traject wordt de jongere intensief begeleid. Aan de hand van de krachten en sterktes van de jongere en van de begeleiding werken we rond vertrouwen en verbondenheid. Zo trachten wij bij beide partijen de bereidwilligheid te creëren voor een duurzame terugkeer naar het centrum van oorsprong, opdat een escalatie van disciplinaire maatregelen (orde- en sanctiemaatregelen die worden toegepast voor asielzoekers die incidenten (dreigen te) veroorzaken) vermeden kan worden. Het dagprogramma bestaat uit een aanbod van educatieve activiteiten : samen koken, sport & ontspanning, een daguitstap en individuele gesprekken. Zowel de jongere als de begeleiding in het centrum van oorsprong krijgen op die manier de nodige rust- en adempauze.
Een educatieve Time-out heeft vaak een gunstig effect, zowel op de jongere als op de begeleiding die beslist om de jongere een traject aan te bieden. Tijdens de laatste 4 maanden van het project daalde het percentage disciplinaire transfers van jongeren die in Time-out verbleven van 49% naar 15%.
Een dringende Time-out is er speciaal voor die jongeren die omwille van een crisissituatie onmiddellijk verwijderd dienen te worden uit het opvangcentrum waar zij op dat ogenblik verblijven. Ook deze jongeren worden maximaal 6 dagen ondergebracht in een speciale afdeling van Fedasil. Vaak worden de jongeren er ondergebracht om hun eigen veiligheid te garanderen. De mogelijkheid bestaat om deze jongeren na een korte periode in crisisopvang, een traject aan te bieden in educatieve Time-out.
Jongeren met een ernstige psychiatrische problematiek die hulp van gespecialiseerde instanties nodig hebben, of plegers van gewelddelicten komen niet in aanmerking voor een Time-out.