Home

Meer opvangplaatsen, maar ook meer aanvragen

23/02/2010
Fedasil en zijn partners gaan door met het openen van nieuwe opvangplaatsen voor asielzoekers. Het opvangnetwerk telt vandaag meer dan 18.300 plaatsen. Maar de druk op het netwerk blijft stijgen door het hoge aantal asielaanvragen.

Als antwoord op het tekort aan opvangplaatsen in België nemen Fedasil, zijn partners en de federale regering verschillende maatregelen om zo veel mogelijk mensen op te vangen.

 

De laatste maanden zijn er heel wat plaatsen bijgekomen. Fedasil opende een eigen federaal opvangcentrum in Poelkapelle (West-Vlaanderen). Ook het Belgische Rode Kruis, andere ngo partners en verschillende ocmw’s zorgden voor bijkomende plaatsen voor asielzoekers (in collectieve opvangcentra en individuele woningen).

 

In één jaar tijd werden zo bijna 2.200 plaatsen gecreëerd, het opvangnetwerk groeide van 16.134 plaatsen (in januari 2009) tot 18.307 plaatsen (midden februari 2010). Verschillende nieuwe pistes worden nog onderzocht en Fedasil verwacht dat begin april het opvangnetwerk een capaciteit zal hebben van 19.000 plaatsen. 1.200 personen verblijven nog steeds op hotel, in afwachting van een plaats in het gewone opvangnetwerk.

 

Stijging van het aantal aankomsten
De laatste maanden, en vooral sinds begin februari, merken we een grote stijging van het aantal asielaanvragen.

 

Er is een erg grote toename van asielzoekers uit Servië en Macedonië. De asielinstanties wijten deze toename aan de beslissing van de Europese Unie om de visumplicht voor Serviërs en Macedoniërs af te schaffen. Het merendeel van deze asielzoekers zouden hier zijn om economische redenen en dus weinig kans maken om erkend te worden als vluchteling. Om de toestroom uit Servië en Macedonië af te remmen, zullen de asielinstanties hun aanvragen versneld behandelen.